Предстоятели Русской и Грузинской Православных Церквей совершили богослужение в Успенском соборе Московского Кремля

На 22 януари 2013 г., в деня на паметта на светителя Филип Московски, Светейшият Патриарх  на Москва и на цяла Русия Кирил и Светейшият Блаженейший Католикос-Патриарх на цяла Грузия Илия ІІ  отслужиха  Божествена литургия и молебен към светител Филип в Успенския събор на Московския Кремъл.

С Предстоятелите на двете Църкви съслужиха йерарсите на Московската Патриаршия – председателят на Отдела за външни църковни връзки Волоколамски митрополит Иларион; Истрински архиепископ Арсений и ръководителят на Управлението за задграничните учреждения на Московската Патриаршия Егоровски архиепископ Марк, а също така Ахалкалакски и Кумурдойски  митрополит Николай, викарият на Католикос-Патриарха митрополит Ахалцихски и Тао-Кларджетски Теодор, Батумски и Лазски митрополит Димитрий, председателят на Отдела за външни връзки на Грузинската Патриаршия  Зугдидски и Цаишски митрополит  Герасим (Грузинска Православна Църква); представителят на Патриарха на Антиохия и на целия Изток при Патриарха на Москва и на цяла Русия Филипополски архиепископ Нифон.

Московският и Грузинският Патриарси отслужиха литургия
В съслужение с тях бяха също така секретарят на Патриарха на Москва и на цяла Русия за град Москва протойерей Владимир Диваков, ректорът на Тбилиската духовна академия протопрезвитер  Георгий Звиададзе, заместник-председателят на ОВЦС протойерей Николай Балашов, архимандрит Давид (Чинчараули), архимандрит Вахтанг (Липартелиани), секретарят на Патриаршеския съвет по културата архимандрит Тихон (Шевкунов), духовенство от град Москва.
По време на богослужението пяха хорът на Московския Сретенски манастир и Патриаршеският хор на Грузинската Православна Църква.
Сред присъстващите в храма бяха Президентът на Ливанската Република М.Слейман и президентът на Акционерното дружество „Российские железные дороги” В.И. Якунин, а също така и упълномощеният при Президента на Русия по правата на детето П.А.Астахов, главният държавен санитарен лекар на Русия Г.Г.Онищенко, президентът на Международния обществен фонд „Единство на православните народи” В.А. Алексеев.
След завършване на Божествената литургия Предстоятелите на Руската и Грузинската Църкви  отслужиха молебен пред раклата с мощите на светител Филип Московски.
След това с проповед, посветена на подвига на Московския митрополит свети Филип, към вярващите се обърна Светейшият Патриарх Кирил.
Негово Светейшество също поздрави лауреатите на наградата „За изключителна дейност по укрепване единството на православните народи. За утвърждаване и претворяване на християнските ценности в живота на обществото” на името на Патриарх Алексий ІІ. Връчването на наградите се състоя в навечерието, в залата на църковните Събори в храма „Христос Спасител”.
„Днес за нас е особен ден: в този храм ние честваме  Светейшия и Блаженнейший Илия, Католикос-Патриарх на цяла Грузия, във връзка с избирането му за лауреат на наградата на Международния фонд „Единство на православните народи”, – отбеляза Предстоятелят на Руската Православна Църква. – Този фонд със своите награди отбелязва особената роля на хората от различни страни и с различно положение, които със своята дейност съдействат за утвърждаване на християнските ценности, на мира между народите и по този начин съдействат и за единството на православните народи. Аз сърдечно приветствам Вас, Ваше Светейшество и Блаженство”.
Светейшият Патриарх Кирил подчерта, че с наградата беше отбелязано многогодишното самоотвержено служение на Светейшия и Блаженнейший Католикос-Патриарх на цяла Грузия: „В своето служение Вие многократно отобразихте  подвига на светител Филип. Като светител той никого не е обидил и не е правил гръмки изявления, но символно е изразявал позицията, която Църквата е трябвало да покаже, така и вие в сложните политически обстоятелства на формиране на независимата грузинска държава, никога не влязохте в конфликт  нито с властта, нито с народа, съумяхте символно и със своето слово да изразите Божията правда.  Православният грузински народ е слушал Вашия спокоен глас и, може би, благодарение на Вас и на Грузинската Църква обществото не се тласна в кошмара на гражданската война и противопоставянето, то имаше сили да запази вътрешната свобода  от  всякакво принуждаване и всякаква неправда. Ние с голяма надежда  наблюдаваме това, което днес  става в Грузия, надявайки се, че в резултат на тези политически промени ще се изменят и отношенията между нашите братски страни и народи.  И от този исторически амвон аз мога да свидетелствам, че в тези промени Вашият принос е огромен, Ваше Светейшество и Блаженство,  и на вашия епископат, на духовенството и на благочестивия народ, на вашата интелигенция и на всички, които чуват гласа на своя Патриарх”.
Светейшият Владика сърдечно приветства Президента на Ливан М.Слейман, който също стана лауреат на наградата на Международния фонд „Единство на православните народи” за 2012 г. „Вие, Ваше Превъзходителство, в известна степен сте уникален политически деец: Вие сте единственият християнин – президент на арабска страна, – констатира Патриарх Кирил. – Русия исторически е поддържала добри връзки с арабския свят, тя поддържаше арабите в тяхната справедлива борба, както и за справедливо решение на палестинския въпрос и по много други  проблеми, свързани с живота на арабските народи в Северна Африка и Близкия Изток. Днес арабските страни преминават през най-трудния период на своето историческо съществуване. Никой още не знае как ще завърши така наречената „арабска пролет”, но вече е известно до какви огромни човешки жертви  доведоха тези кървави промени в живота на арабските народи”.
Патриархът на Москва и на цяла Русия Кирил подчерта: „Днес нашето сърце страда заедно с народа на Сирия, вашите съседи, с които Ливан  е свързан с тесни връзки.
Ние особено съчувстваме на сирийските християни, които онези, претендиращи за право да утвърждават демокрация в Сирия, ги убиват сега в собствените им домове, само защото те са християни. Тези хора се втурват в християнския дом и  убиват неговите обитатели, които нямат в ръцете си оръжие, изгонват старците и децата. Телевизията ни изпраща такива кошмарни картини от трагедията на сирийския народ. Мнозина в Сирия са членове на Антиохийската Православна Църква, това са наши братя и сестри. Сравнително скоро, посещавайки Сирия,  аз имах възможността да видя тези хора. И колко е страшно да осъзнаеш, че много от тях, които се молиха заедно с мен и с Патриарх Игнатий, които радостно и щастливо участваха в тържеството на двете Православни Църкви, днес вече  не са на този свят, – те загинаха в резултат на страшната война, която днес гори на територията на Сирия”.
Като отбеляза грижите на Президента на Ливан М. Слейман за запазване единството на ливанското общество, Светейшият Патриарх Кирил отбеляза: „Това, разбира се, е Вашата главна отговорност като Президент. Но едновременно, бидейки християнин, Вие утвърждавате с цялата своя дейност важността, възвишеността на християнските нравствени принципи както в живота, така и в политиката”.
В обръщението си към друг лауреат на наградата на Международния обществен фонд „Единство на православните народи”, В.И.Якунин, Предстоятелят на Руската Православна Църква констатира, че награденият е добре известен в Русия и зад граница със своята многообразна дейност в сферата на благотворителността,  с принос в развитието на хуманитарните програми. В.И.Якунин оглавява Фонда на светия апостол Андрей Первозвани – Центъра за национална слава на Русия. Един от реализираните проекти с активното участие на В.И.Якунин е форумът „Диалог на цивилизациите” – насочен към установяване на интелектуален културен диалог с представители на различни националности. „Във времето на глобализацията, когато всичко се смесва, когато възниква опасност от унищожаване на национални, религиозни традиции, Вашата дейност, Владимир Иванович, има изключително важно значение”, – заяви Светейшият Патриарх Кирил.
По молба на Грузинската Патриаршия Предстоятелят на Руската Православна Църква предаде на Светейшия и Блаженнейший Католикос-Патриарх Илия малка мощехранителница с частица от мощите на светия благоверен княз Александър Невски „за да могат вярващите в Грузинската Църква да отправят молитви за земята Руска и за земята  Иверска, за нашите народи, дано чрез молитвите на този светец Господ да съдейства за развитието на отношенията между нашите страни и народи”.
С ответно слово Предстоятелят на Грузинската Православна Църква изрази радостта си от това, че в този ден заедно с Патриарха на Москва и на цяла Русия Кирил са отслужили  Божествена  литургия в древния Успенски събор.
Говорейки за сложните събития от последните десетилетия, които отрицателно се отразиха на отношенията между Русия и Грузия, Светейшият и Блаженнейший Патриарх-Католикос Илия ІІ засвидетелства, че единственият път, който трайно съединява народите от двете страни, са добрите, братските отношения между Руската и Грузинската Православни Църкви. „Благодарим на Господ, че той ни призова  към това единение”, – каза той.
Предстоятелят на Грузинската Православна Църква подари на Светейшия Патриарх Кирил, за спомен от съвместното служение на Литургията,  икона на Иверската Света Богородица и икона на света равноапостолна Нина, като отбеляза, че преди 68 години, в деня на нейната памет била прекратена блокадата на Ленинград. „Ваше Светейшество, многая лета Вам. Нека Божията милост да пази Вас, вашата църква и вярващите,” – пожела Блаженнейшият Грузински Патриарх-Католикос Илия.
Светейшият Патриарх Кирил благодари  за подаръците и отбеляза: „В деня на паметта на света равноапостолна Нина, 27 януари, наистина беше прекратена  блокадата на Ленинград, скоро след това събитие в града на Нева съм се родил аз. А на 27 януари 2009 година, в деня на паметта на равноапостолна Нина, аз бях избран на Московския Патриаршески престол. Затова, за мен паметта на тази светица е свързана с много важни  събития, които се отнасят до живота на моите родители, преживяли Ленинградската блокада, и с моя собствен живот, доколкото избирането ми на Патриаршеския престол беше, навярно, най-важното събитие в моя живот. Благодаря Ви, Ваше Светейшество, за този подарък. Той достойно ще бъде пазен, пред тази икона аз ще отправям моите молитви и за Грузинската Църква, и за Руската Църква, и за града на Свети Петър, аз ще се моля за това, чрез молитвите на света равноапостолна Нина  Господ  да ми помага в моето служение”.
След това в Патриаршеските покои на Кремъл се състоя братска трапеза, в която участваха Предстоятелите на Руската и Грузинската Църкви, лауреатите на наградата на Международния фонд „Единство на православните народи”, православни йерарси, клирици, почетни гости.
Обръщайки се по време на трапезата с приветствие към Светейшия Патриарх Кирил, Светейшият и Блаженнейший Католикос-Патриарх Илия ІІ го покани да посети Грузия. Предстоятелят на Руската Православна Църква с благодарност прие поканата.

Служба за комуникация на ОВЦС