Местоблюститель Болгарского Патриаршего Престола выразил солидарность с Русской Православной Церковью перед лицом антицерковных и антихристианских настроений в обществе

Местоблюститель Болгарского Патриаршего Престола выразил солидарность с Русской Православной Церковью перед лицом антицерковных и антихристианских настроений в обществе

През януари 2013 г. в Московската Патриаршия постъпи писмо от Наместник-председателя на Светия Синод на Българската Православна Църква Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, в което се изразява поддръжка на Руската Православна Църква във връзка с тревожните тенденции, които се открояват в антиклерикално настроените слоеве на обществото в страните на Московската Патриаршия.

Наместник-председателят на Светия Синод на Българската Православна Църква със съжаление констатира, че антихристиянското и антицърковното отношение е «умишлено разпалвано от противни на св. Православие средства за масова информация» и всъщност е «нарочна бурна и съзнателна кампания, осъществявана от журналисти, изповядващи либерални ценности, които не само изказват своите противоцърковни убеждения, а и злословно съобщават събития от църковния живот, използвайки пристрастни и недостоверни податки без достатъчно изчерпателни факти с цел уронване авторитета и престижа, както и водещата душеспасителна, духовно-нравствена и национална роля на Руската православна църква в руското общество.»

Видният български йерарх съобщава, че оглавявания от него Свети Синод «крайно осъжда порочните деяния на кощунства и осквернявания, извършени в храмовете на руската столица „Христос Спасител” и „Богоявленски патриаршески събор”, както и относно нееднократните случаи на безбожен вандализъм, извършван в катедрали, храмове и параклиси по епархиите на Руската православна църква».

«Нанесените повреди на светите икони, на храмовите светини и на свещената църковна утвар, — се отбелязва в писмото,— както и безчинствата по време на отслужване на светите богослужби, са крайно осъдителни и подлежат на строго наказание, съгласно каноничното право и учението на св. Отци».

Особено внимание в посланието на Местоблюстителя се отделя на нееднократните актове на разрушаване на кръстове.

«Унищожаването на въздигнати за поклонение св. Кръстове е акт на сатанизъм, който би следвало да подлежи от църковна гледна точка на осъждане, а от гражданска, като  хулиганство – на преследване от съответните власти съобразно гражданските закони».

Светият Синод на Българската Православна Църква начело с Наместник-председателя  Варненския и Великопреславски митрополит Кирил изразява дълбоко съчувствие на Руската Православна Църква във връзка със зачестилите нападки срещу нейните клирици.

«Извършваните насилия и отправяните заплахи към клирици на светата Православна църква в диоцеза на Московската Патриаршия, както и към техните близки, от православно-богословски поглед е подвиг достоен за страдалчески венец и морално поклонение, — се отбелязва в полученото послание, —  безпорно изисква не само състраданието ни към тези хора, а солидарно да ги подкрепим, като бъдат защитени от св. Църква, на която те са посветили живота и служението си със съдействието на правоохранителните граждански власти».

В заключение в писмото на Българския Синод се говори за молитвено поддържане на Руската Православна Църква от страна на Църквите-сестри: «Св. Синод на Българската православна църква – Българска Патриаршия отправя гореща молитва към Всемилостивия Бог, прославян в Троица Святая – Отец, Син и Дух Светий, да всели мир в душите на всички пасоми на Руската православна църква и всички граждани на Руската федерация и с Рождественска благодат православното всерусийско общество да придобие духовен и църковен просперитет».

Служба за комуникация на ОВЦС/Патриархия.ru