Святейший Патриарх Кирилл возглавил открытие XXI Международных Рождественских образовательных чтений


На 24 януари 2013 г. в Държавния Кремълски дворец в Москва Светейшият Патриарх на Москва и цяла Русия Кирил оглави тържественото откриване на ХХІ Международни Рождественски образователни четения „Традиционните ценности и съвременният свят”.

След общото изпяване на молитвата „Царю Небесни” Светейшият Патриарх Кирил обяви Рождественските четения за открити и се обърна към участниците във форума с доклад.

Доклад на Патриарха на откриването на XXI Рождественски четения
http://youtu.be/E4bmKg-bBo0

В президиума на форума присъстваха: Крутицки и Коломенски митрополит Ювеналий; Астанайски и Казахстански митрополит Александър; митрополитът на Ташкент и Узбекистан Викентий; управляващият делата на Московската Патриаршия митрополит Сарански и Мордовски Варсонофий; председателят на Отдела за външни църковни връзки на Московската Патриаршия Волоколамски митрополит Иларион; председателят на Отдела за религиозно образование и катехизация на Руската Православна Църква Ростовски и Новочеркаски митрополит Меркурий; ръководителят на Администрацията на Президента на РФ С.Б. Иванов; първият заместник-председател на Съвета на Федерацията към ФС на РФ А.П. Торшин; заместник-председателят на Държавната Дума на ФС на РФ Л.И.Швецова; министърът на образованието и науката на РФ Д.В.Ливанов; министърът на културата на РФ В.Р. Мединский; пълномощният представител на Президента на РФ в Централния федерален окръг РФО А.Д.Беглов; председателят на Комитета на Държавната Дума на ФС на РФ за работата на обществените обединения и религиозните организации Я.Е. Нилов; заместник-кметът на Москва в Правителството на Москва по въпросите на регионалната безопасност и информационната политика А.Н.Горбенко; президентът на Руската Академия на образованието Н.Д. Никандров.

На откриването присъстваха архиереи и свещенослужители на Руската Православна Църква, представители на Поместните Православни Църква, на държавни органи и обществени организации, сътрудници на синодални структури и преподаватели в църковни учебни заведения, работници във висши учебни заведения и научно-изследователски учреждения в Русия и зад граница.

След доклада на Предстаятеля на Руската Православна Църква бяха изслушани следните приветствия:
Приветствието на Председателя на Правителството на РФ Д.А.Медведев прочете Ростовският и Новочеркаски митрополит Меркурий.
Приветствието на Председателя на Съвета на Федерацията на Федералното събрание на РФ В.И.Матвиенко прочете първият заместник-председател на Съвета на Федерацията А.П. Трошин; приветствие на Председателя на Държавната Дума на ФС на РФ С.Е. Наришкина прочете заместник-председателят на Държавната Дума Л.И.Швецова; приветствие на кмета на Москва С.С.Собянин прочете заместник-кметът на Москва в Правителството на Москва А.Н. Горбенко.

Доклади прочетоха министърът на образованието и науката на РФ Д.В.Ливанов, министърът на културата на РФ В.Р. Медински и Ростовският и Новочеркаски митрополит Меркурий.

След това се пристъпи към награждаване на лауреатите на Всеруския конкурс за работа в областта на педагогиката, за работа с децата и младежта „За нравствен подвиг на учителя”, ежегодно организиран от Министерството на образованието и науката на Руската Федерация съвместно с Отдела за

религиозно образование и катехизация към Руската Православна Църква при подкрепата на упълномощните представители на Президента на РФ във федералните окръзи.

След приключване на церемония по награждаването прозвучаха изказванията на Президента на Руската Академия на образованието Н.Д. Никандров и на Волоколамския митрополит Иларион.

Коментирайки изказването на Н.Д.Никандров, Предстоятелят на Руската Православна Църква каза:

„Традиционните ценности са като нишка, върху която се разполага всичко останало. Ако се прекъсне нишката, всичко ще се разсипе. И ако бъдат разрушени онези нравствени ценности, които Бог е вложил в човешката природа и които се съхраняват чрез традициите, то трудно е да си представим, около какво ще се формира човешкият живот, – ако всеки човек, който съгласно либералния подход е алфата и омегата, ако той определя какво е добро и какво е зло, ако той, в края на краищата, се разпорежда не само със своята съдба, но има право да влияе върху живота на обкръжаващия го свят. Ще може ли човечеството да живее хармонично, съчетавайки множеството интереси, възгледи, подходи, ако то няма единна опора?
Затова не става въпрос за тези ухапвания от комари, които се опитват да нанесат удар в тялото на Църквата чрез хули и различни богоборчески акции, а става въпрос за съдбата на рода човешки, за съдбата на света. И Църквата, която е призвана да продължи служението в Господа и Спасителя, носи отговорност за живота на света. Оттук произлиза нашето упование в това, че по Божия милост тази опора никога няма напълно да изчезне от човешкото общество, а ако изчезне, то това ще означава край на обществото и на историята.

Всичко, което ние правим, – това не е 25-ият и не е 36-ият пункт от дневния ред за човека, за обществото, за държавата. Това, което днес прави Църквата, опирайки се на много свои съюзници, представители на интелигенцията, на педагогическия корпус, – това е решението на най-главната задача, стояща пред хората, от която зависи самото съществуване на човешката цивилизация”.

След завършване на пленарното заседание, Светейшият Патриарх Кирил подчерта, че задачата на Руската Православна Църква е да носи на света свидетелството, произхождащо от апостолските времена и запазено от църковната традиция. „Трябва да кажа, че в последно време ние откриваме известни признаци на това, че това свидетелство с внимание и интерес се възприема от много хора, които са се родили и са били възпитани в съвършено други традиции и в друг морален климат. „Дай Боже, Рождественските четения да помогнат на всички нас по-добре да разберем всичко, което е свързано с главната тема на тези четения, – със смисъла, съдържанието, важността в човешкия живот на традиционните нравствени, богоустановени ценности. Дай Боже, това да даде възможност да се поразсъждава за важността на самата традиция като механизъм за предаване на ценностите от поколение на поколение, от култура към култура”, – отбеляза Предстоятелят.

Работата на Четенията продължават до 26 януари и ще завършат с Божествена литургия в Храма „Христос Спасител” в неделя, 27 януари.

В Четенията вземат участие повече от 8000 участници – представители на 148 епархии на Руската Православна Църква от Русия, Белорусия, Украйна, Молдова, Литва, Естония, Казахстан, Киргизия, Азербайджан, Узбекистан, Великобритания, Германия, Канада, Франция, Швейцария, а също така делегации от Гърция и Грузия. 54 архиереи ръководят работата на конференциите, секциите и кръглите маси. В рамките на 17 направления на Четенията ще се извършат 145 мероприятия на 64 сцени. Заедно с традиционните има две нови направления в работата на четенията („Светоотеческа традиция на монашеския живот в съвременния свят” и „Храмовете – национално достояние на Русия. Възраждане и изграждане.”) за първи път в рамките на четенията ще бъдат проведени редица Рождественски Парламентарни срещи, посветени на различни актуални аспекти на обществения живот.
***
Доклад на Председателя на Отдела за религиозно образование и катехизация на Руската Православна Църква Ростовски митрополит Меркурий на откриването на ХХІ Международни Рождественски четения „Традиционните ценности – предизвикателство за секуларното мирозрение”.
Доклад на Волоколамския митрополит Иларион на откриването на ХХІ Международни рождественски четения.

Пресслужба на Патриарха на Москва и на цяла Русия