Делегация на Българската православна църква посети Московския Сретенския манастир

2

На 25 май 2014 г. Светейшият Български  Патриарх Неофит, който е на мирна визита  в Руската православна църква, посети в Москва Сретенския ставрипигиален мъжки манастир.

Светейшият Патриарх Неофит се съпровожда от делегация в състав: Видински митрополит Дометиан, Ловчански митрополит Гавриил, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Русенски митрополит Наум, архимандрит Дионисий (Мишев) – началник на Синодалния богослужебен отдел, архимандрит Теоктист (Димитров) – представител на Българския Патриарх при Московския и на цяла Русия Патриарх, дяконЙоан Петков, Теодор Русев – началник на канцеларията на  Светейшия Български Патриарх, А.И.Карамихалева – началник на отдела а връзки с обществеността при Светия Синод на Българската православна църква

В съпровождащите Патриарха при посещението в обителта беше и първият заместник-управител на делата на Московската Патриаршия Въскресенският епископ Сава, а също така настоятелят на Подворието на Руската православна църква в София архимандрит Филип (Василцев), секретаря на Патриаршеското Подворие в София йеромонах Зотик (Гаевский), сътрудникът на  Отдела за външни църковни връцки на Московската Патриаршия А.Ю. Хошев.

На територията на Сретенския манастир Предстоятеля на Българската православна църква беше посрещнат от наместника на обителта архимандрит Тихон (Шевкунов). Отец Тихон разказа на високия гост историята на Сретенския манастир.

Светейшият Патриарх Неофит и членовете на делегацията продължиха в съборния храм в чест на Владимирската икона на Божията майка, където се поклониха на мощите на свещеномъченика Иларион (Троицки).

Предстоятелят на Българската църква се обърна към присъстващите в храма изказвайки вълнението, което изпитва от посещението в старопрестолна Москва и особено в светата Сретенска обител, която „винаги ще пази живата памет за историческите връзки на нашите Православни църкви и народи”. Негово Светейшество каза още, че „покланяйки се в древната монашеска обител, обръща духовен взор столетия назад, във времената на св. Киприан Цамблак, когато чудотворната Владимирска икона на Божията Майка е донесла избавление на този град, а на мястото на срещата с нея е основан Сретенският манастир”. Чудесното избавление на Москва през 1395 г. е само едно от засвидетелстваните чудеса за молитвеното застъпничество на Пресвета Богородица и е верен знак за Божието благоволение към православния руски народ. „Божието благословение и радост в Светия Дух да бъдат с всички вас! Амин” – завърши словото си Негово Светейшество.

Българският Патриарх предаде в дар на Сретенския манастир икона с лика на светия Търновски Патриарх Евтимий, който е бил последният Патриарх преди османското иго, и на светителя  Киевски и Московски митрополит Киприан.

Обръщайки се от името на братството и енориашите на манастира с приветствени думи към Българския Патриарх Неофит, архимандрит Тихон (Шевкунов) каза следното:

„За нас България – това е родна страна, защото  основателят на нашата обител светител Киприан е бил българин от Търново. Той е основал този манастир, той е внушил на великия княз Василий мисълта да пренесе в Москва чудотворната икона  „Умиление”, която  по-късно започнали да наричат Владимиска икона на Божията Майка. Именно всенародната молитва  пред тази икона  по благословението на свети Киприан  е спасила цяла Русия. Това наистина е било така,       защото никакви надежди да победят армията на Тамерлан  у руските войски не е имало.Това бил непобедим завоевател, командващ огромни армии по онова време. Именно свети Киприан  е донесъл особен нов дух и сили не само на Русия, но и на Църквата.

Той бил единомишленик с преподобни Серги Радонежки. Преподобни Серги всячески защитавал митрополит Киприан от произвола  даже на светите князе, какъвто бил светият княз Дмитрий Донски, който много  жестоко се отнасял към свети Киприян, беза да го разбира. Именно застъпничеството на Препободни Серги върнало  светителя Киприан в Москва заради това, че той да управлява духовния живот. Свети Киприан бил приемник на свети Алексий – Мисковския митрополит. Той е погребан в Москва,  в Успенския събор – в сърцето на нашата Свята Рус.

Ние никога не забравяме земята, от която той произхожда. Винаги благодарим на Бога, че този светец  с Божия промисъл е бил изпратен  при нас тук, и всеки ден му се молим. Необикновено сме радостни да видим неговите съотечественици, неговите потомци тук, в Москва.

Още един път, Ваше Светейшество, благодарим на Вас и на Вашите спътници за това, че по време на визитата в Москва, в Русия Вие намерихте време да дойдете при нас, в Сретенската обител”.

За спомен от посещението на Сретенския манастир архимандрит Тихон подари на Българския Патриарх скулптура – точно копие  на паметника на свещеномъченика чудотворец Ермоген, Московски и на цяла Русия Патриарх.

Предстоятелят на Българската православна църква и членовете на делегацията взеха участие в трапезата заедно с братята от манастира и студентите от Сретенската духовна семинария.

По-нататък Светейшият Българки Патриарх Неофит и членовете на делегацията, съпроводени от  архимандрит Тихон (Шевкунов) разгледаха зданието на семинарията,  както и учебните аудитории, библиотеката, стаите за студенти, спортната зала.

В Актовата зала на семинарията за членовете на делегацията на Българската православна църква студентите от духовната семинария дадоха концерт.

Служба за комуникации при ОВЦС