Светейшият Патриарх Неофит посети Подворието на Българската православна църква

11

На 25 май 2014 година, в 6-та Неделя след Пасха, за слепия, Светейшият Български Патриарх Неофит посети Подворието на Българската православна църква в Москва.

Патриарх Неофит и членовете на българската делегация бяха съпроводени от: първия заместник-управляващ делата на Московската Патриаршия Воскресенския епископ Сава; настоятеля на Подворието на Руската православна църква в София архимандрит Филип (Василцев); секретаря на Патриаршеското Подворие в София йеромонах Зотик (Гаевски) и сътрудника на ОВЦС А.Ю. Хошев.

В този ден Божествената литургия в Подворието отслужиха йерарсите на Българската православна църква: Ловчанският митрополит Гавриил и Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. С тях съслужи настоятелят на Подворието архимандрит Теоктист (Димитров).

По време на богослужението се молеха Извънредният и Пълномощен посланик на Република България в Руската Федерация Бойко Коцев и първият секретар на Българското посолство Василка Кехайова.

След завършване на Литургията с приветствено слово към Предстоятеля на Българската църква се обърна архимандрит Теоктист (Димитров). Като молитвен спомен той поднесе на Светейшия Патриарх Неофит комплект от две панагии и гръден кръст.

В ответното си слово Негово Светейшество отбеляза:

„Ваши Високопреосвещенства, Преосвещенства,

Ваше Високопреподобие,

Ваше Превъзходителство господин посланик,

възлюблени в Господа братя и сестри!

В този свят храм на Българското подворие при братската Московска патриаршия, благодарим на Бога за възможността отново да сме на благословената Руска земя – сред братя по вяра и по род – неизменно устремени към Царството Божие и търсещи Божията правда! Щастливи сме да можем за пореден път да засвидетелстваме единството на нашите църкви и народи, следвайки завета Христов и завещаното ни от нашите деди.

Българското подворие в Москва, както и Подворието на Московска патриаршия в нашата престолна София имат важна мисия и значителен принос за поддържането и задълбочаването на братските взаимоотношения на нашите две православни църкви. В същото време те се отъждествяват и с онова така скъпо късче родна земя, съответно за православните българи в руската столица и за чедата на св. Руска православна църква, пребиваващи – постоянно или временно – в братска България, което поддържа живата връзка с дома, макар и на хиляди километри далеч от него. Радостни сме да виждаме, че Българското подворие в старославна Москва продължава да работи с необходимото усърдие в изпълнение на поставените му от свещеноначалието цели и задачи.

С особен трепет си спомняме днес и за светлия образ на Киевския и Московски митрополит св. Киприан Цамблак, който преди повече от шест столетия тръгна от Търновска България, за да дойде първом в Киев, а сетне и тук, в старопрестолна Москва, със задачата да обедини Руската църква и чието име остава записано със златни букви както в българската, така и в руската църковна летопис. Вдъхновявайки се от примера и заветите на св. Киприан и на всички наши отци, отдали силите и живота си за делото на православното и славянското единство, молим Христа Бога да укрепва усилията ни за още по-ревностно служение на светата Му Църква, в единството на мира и любовта” – каза Негово Светейшество и благослови присъстващите: „Божието благословение и радостта в Светия Дух да бъдат с всички нас!”

Светейшият Български Патриарх Неофит подари на Подворието икона на свети Йоан Руски. Възпоминателни дарове станаха портретът на Предстоятеля на Българската църква и компакт-диск с богослужебни песнопения.

Служба за комуникация на ОВЦС