Предстоятелят на Българската църква посети Троицко-Сергиевата лавра

4

На 26 май 2014 г. Българският Патриарх Неофит, който е на официална визита в Руската православна църква, посети Свято-Троицко Сергиевата лавра и художествено-промишленото предприятие „Софрино”.

Негово Светейшество и официалната делегация на БПЦ бе съпровождана от първия заместник-управител по делата на Московската Патриаршия Въскресенския епископ Сава, от настоятеля на Подворието на Руската православна църква в София архимандрит Филип (Василцев), настоятеля на Подворието на БПЦ в Москва архимандрит Теоктист (Димитров), секретаря на Подворието в София йеромонах Зотик (Гаевски) и сътрудника на Отдела за външни църковни връзки свещеник Михаил Богданов.

Патриарх Неофит бе тържествено посрещнат на главната порта от наместника на лаврата Сергиево-Посадския архиепископ Теогност, ректора на Московските духовни училища Верейския архиепископ Евгений, благочинния на Лаврата архимандрит Павел (Кривоногов) с монашеското братство. Българският Патриарх бе приветстван и от Мексиканския, Централноамерикански, Венецуелски и Карибски митрополит Антоний (Антиохийска Патриаршия).

Предстоятелят на Българската православна църква и съпровождащите го лица се отправиха към Троицкия храм, където след кратък молебен се поклониха на мощите на преподобни Сергий и на светините, които се намират в Серапионовата палата.

С приветствено слово към Светейшия Патриарх се обърна Сергиево-Посадският архиепископ Теогност.

„Наместникът, братята и поклонниците приветстват Ваше Светейшество в Троицкия храм на Троицко-Сергиевата лавра с пасхалния поздрав: „Христос Воскоресе!”, – каза той.- „С чувство на дълбок трепет винаги посрещаме всички, за които във времето Лаврата е била дом. Ние знаем за Вашата любов и към Троицко-Сергиевата лавра и към нейната съставна част – Московските духовни училища. Щастливи сме, че Ви посрещаме тук и имаме възможността заедно с Вас да се помолим на мощите на преп. и богоносен отец наш Сергий, игумен Радонежки, чудотворец. По неговите молитви Господ да Ви помогне в носенето на нелекия Патриаршески кръст и бреме Христово, за което Господ казва: игото Ми е благо, и бремето Ми леко. (Мт. 11:30)”.

Владика Теогност подари на Българския Патриарх Неофит панагия и икона на преподобни Сергий Радонежки.

В словото си към присъстващите в храма Предстоятелят на Българската църква каза:

„Ваши Високопреосвещенства и Преосвещенства, всечестни отци, уважаеми преподаватели, драги възпитаници на МДА и семинария, боголюбиви поклонници на светата обител, благодаря на Бога за възможността да съм отново тук – в богоспасяемата Свето-Троицко Сергиева лавра и в скъпата на сърцето ми Московска духовна академия, която в дните на моята младост ми даде толкова много в духовното и в църковно-певческото ми израстване. Благодаря и на вас, скъпи мои братя в Христа, за топлото посрещане и за проявените братски чувства към моя народ и светата Българска православна църква, която по Божия воля бях удостоен да оглавя, наследявайки на патриаршеския престол непрежалимия и приснопаметен наш отец и патриарх Максим, когото мнозина от вас също помнят като искрен приятел на руския народ и на Руската православна църква.

В този ден на искрена духовна радост от тази наша среща отправям своята молитва към Всеподателя Бога за всички вас, за тази величествена света обител и богословската школа, неразривно свързана с нея, и със заветите на преподобни Сергий, от чието рождение честваме 700 години и пред чиито свети мощи благоговейно се покланяме. За нас, православните българи, Московската духовна академия винаги е била желано и предпочитано място за духовно и богословско образование в най-добрите традиции на православното богословие и на православната духовност. Ето защо, като новоизбран предстоятел на Българската патриаршия винаги ще насърчавам задълбочаването на сътрудничеството между богословските школи в България и Русия, и особено с вашата духовна академия, дала образование и духовно израстване на множество клирици от България в миналото и днес.

Сега, когато светът е изправен пред нови духовни предизвикателства, а животът по Бога и осъществяването на Неговата свята воля се смята от мнозина за наследство от безвъзвратно отминали времена, делото на православното богословско образование и възпитание е още по-важно и насъщно за мисията на светата Православна църква и за неразривно свързаното с нейния успех бъдеще на нашите братски православни народи. Вярата, която изповядваме и която с живота и с делата си проповядваме, и заветите на нашите родили ни в Господа отци ни призовават към още по-големи и обединени усилия за разкриване на Божията свята воля и вървенето по тесния, но спасителен път към Царството Божие. А главна и водеща роля в тази наша богозаповядана мисия имат нашите духовни центрове – нашите манастири и свързаните с тях богословски школи. Защото, както неведнъж и с право е подчертавано, Църквата не може без духовното и богословското образование, а богословско образование, осъществявано без духовното наставничество и водителство на Църквата, се превръща в празно и безплодно човешко умуване.

Воден от такива мисли и чувства, пожелавам на всички вас, мои братя в Господа, още повече дръзновение, истинска божествена ревност в оделотворяването на Божията свята воля и още по-големи успехи на нѝвата на духовността и на църковната просвета. Бог, Който от любов към творението Си проводи при нас Своя Единороден Син, за да ни спаси и възстанови падналото естество (Йоан. 3:16), нека ни укрепва във всяко добро и полезно начинание, та със съвместни усилия да градим Неговата свята Църква, която е „църква на живия Бог, стълб и крепило на истината” (1 Тим. 3:15).

Божието благословение и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас!”

След това Българският Патриарх Неофит и членовете на делегацията изпяха „Вечная памят” на гроба на архимандрит Матвей (Мормил), под диригенството на когото е пял в хора Българският Патриарх Неофит по време на обучението си в Московската духовна академия.

В криптата на Успенския събор Предстоятелят на Българската Църква отслужи заупокойна лития за приснопаметния Патриарх Московски и на цяла Русия Пимен.

След това Българският Патриарх и съпровождащите го лица посетиха Успенския събор на Троицко-Сергиевата лавра, и оттам делегацията на Българската православна църква се отправи към Покровския храм на Московската духовна академия.

„Днес Вие пристигнахте тук, в родната за Вас академия, и сега се намирате в Покровския академичен храм, – каза, обръщайки се към високия гост, ректорът на Московските духовни училища архиепископ Евгений. – За Вас академията и този храм са родни, защото през 1971–1973 г. Вие, след завършване на Софийската духовна академия, станахте професорски стипендиант на Московската духовна академия. Тук на богослуженията Вие заедно с преподавателите и студентите сте възнасяли своите молитви и затова това място Ви е добре познато. И през следващите години Вие неведнъж сте посещавали Лаврата и академията. А днес ние сме радостни да Ви приветстваме като Предстоятел на Българската православна църква.”

Владика Евгений поднесе в дар на Българския Патриарх Неофит сборник по история на Московските духовни училища в три тома и комплект компакт дискове с богослужебни песнопения.

Като благодари за топлия прием, Предстоятелят на Българската църква подчерта, че всички места в тази величествена лавра са му скъпи на сърцето, но с особен трепет застава в този храм, в който много пъти е отправял молитви към Бога и на чийто хоров балкон е пял. „Аз с благодарност си спомням за архимандрит Матвей, който ми разреши да бъда диригент в този храм.” – каза Патриарх Неофит и изрази благодарност към ръководството на Академията за доброто отношение към всички български студенти в миналото и днес, и като благодари отново за сърдечното посрещане, поднесе в дар икона – копие на иконата „Пресвета Богородица – Роженска”, сборник с проповеди на руски свещеници на български език в два тома и диск с богослужебни песнопения.

След това за членовете на делегацията бе направена кратка екскурзия по Църковно-археологическия кабинет на МДА.

В същия ден делегацията посети художествено-промишленото предприятие „Софрино” и бе посрещната от директора на предприятието Е.А. Пархаев и от колектива сътрудници.

Българската делегация възложи венец на паметника на Патриарх Пимен, като изпя „Вечная памят” за починалия Предстоятел на Руската православна църква.

Служба за комуникация на ОВЦС/Патриархия.ru