Визит Святейшего Патриарха Кирилла в Сербскую Православную Церковь. Освящение и Божественная литургия в кафедральном храме Воскресения Христова в Подгорице


На 7 октомври 2013 г. в Подгорица (Черна гора) се състоя освещаване на катедралния храм „Възкресение Христово”. В освещаването на храма и в Божествената литургия взеха участие Главите и представителите на Поместните Православни Църкви, които участваха в тържествата в чест на 1700-та годишнина от издаването на Миланския едикт от св. равноапостоленен цар Константин Велики.

В памет за случилото се на този ден историческо събитие Светейшият Патриарх Московски и на цяла Русия Кирил подари на новоосветения храм иконата на Пресвета Богородица „Знамение”. Като дар на владика Амфилохий Предстоятелят на Руската Православна Църква връчи панагия.

Светейшият Патриарх Кирил благодари на Негово Светейшество Сръбския Патриарх Ириней за поканата да участва в тържествата по случай 1700-та годишнина от приемането на миланския едикт и във връзка с освещаването на катедралния храм в Подгорица. В обръщението си към присъстващите на тържеството, той призова хората да пазят православната вяра, в която е нашето спасение.

В предверието на храма Главите на Поместните Православни Църкви пуснаха в небето бели гълъби. Около храма, в памет на състоялото се събитие, ще се появи алея от маслинови дървета, които посадиха Предстоятелите на Църквите.

С участието в освещаването на храма „Възкресение Христово” и отслужването на Литургия в него завърши програмата на посещението на Светейшия Московски и на цяла Русия Патриарх Кирил в Сръбската Православна Църква.

Служба за комуникация на ОВЦС/Патриархия.ru