В Руския културно-информационен център започна прожекцията на документалния сериал «Празници» на Волоколамския митрополит Илариона

Blagoveschenie

Във вторник, 7 октомври, в Малката зала на Руския културно-информационен център в София се състоя премиерата на авторския цикъл от документални филми на митрополит Иларион (Алфеев) «Празници», посветен на празниците на Православната църква. Организатор на мероприятието е Православното просветно дружество «Лъч», осъществяващо своята дейност с благословението на настоятеля на Подворието от 2004 г.

Цикълът започва с филма «Рождество на Пресвета Богородица» (8/21 септември) за първия голям празник от църковната година. Но църковният календар – напомня митрополит Илларион – това не е обикновено възпоменание на историческите събития от земния живот на Иисус Христос, Богородица и светиите. Календарната година – това е период от живота на християнина, в течение на който Църквата го призовава да изкачи ново стъпало от духовната лествица.

Също така бе показан втория филм от цикъла, посветен на празника на Честния и Животворящ Кръст Господен (14/27 септември).

Сред зрителите на тази кинопремиера бе и директорът на Руския център в София Вектор Василиевич Баженов, след края на филма г-жа Янина Алексеева, ръководител на общество «Лъч» заедно с постоянните участници в мероприятията на просветното общество «Лъч» благодариха на директора на РКИЦ и на ръководството на «Россътрудничество» за дългогодишната помощ в организирането на кинопрожекции, беседи, концерти и фотоизложби, за сътрудничеството с Патриаршеското Подворие, благодарение на което жителите на българската столица могат да научат повече за Русия и Руската православнацърква, да вземат участие в празнуването на знаменателни за Русия събития.

В отговор г-н В.В. Баженов съобщи за предстоящото през месец ноември честване на 100-годишнината от Великото освещаване на Руския храм «Св. Николай» в София и покани всички присъстващи да вземат участие в тържествата, посветени на това събитие.

Следващите филми от авторския цикъл «Празници» ще бъдат показании на 21 октомври от 18 ч. в Малката зала на РКИЦ. Те са посветени на празника Покров Богородичен и Въведение Богородично.

Снимки: Янина Алексеева