В «Дома на Москва» в София се състоя вечер, посветена на 700-годишнината от рождението на преп. Сергий Радонежски

DSC02080

На 8 октомври, в деня на паметта на преп. Сергий Радонежки по стар стил в «Дома на Москва» се състоя вечер посветена на 700-годишнината от неговото рождение.

На вечерта присъства Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит, Тивериополският епископ Тихон, Браницкият епископ Григорий, викарий на Софийска митрополия, архимандрит Герасим (Ничев), главен секретар на Светия Синод, ставрофорен свещеноиконом Ангел Ангелов, протосингел на Софийска митрополия, ставрофорен свещеноиконом Мина Минчев, предстоятел на митрополитската катедрала «Св. влмч. Неделя (Кириаки)».

Патриаршеското Подворие бе представено от настоятеля архимандрит Филипп.

Откривайки тържествената вечер, директорът на «Дома на Москва» в София Б.А. Громов сърдечно благодари на Негово Светейшество Патриарх Неофит за участието в празнуването и разказа за значението на отбелязвания юбилей за Русия.

Доклад на тема: «Преподобни Сергий Радонежки и Троицко-Сергиевата Лавра в църковно-певческата традиция и духовната история на Православната Рус» прочете протойерей Кирил Попов, свещеник в митрополитския храм «Св. влмч. Неделя».

В словото си настоятелят на Подворието архимандрит Филип разказа за чертите от духовния облик на великия руски светец и особенно подчерта, че денят, в който се отбелязва паметта на преп. Сергий Радонежки по стар стил съвпадна с историческо събитие в живота на Българската православна църква. На 8 октомври в Министерския съвет се състоя тържествена церемония по връчването на Светейшия Патриарх Неофит акта за собственост на Патриаршеската катедрала «Св. Александър Невски».

Директорът на «Дома на Москва» Б.А. Громов предаде на Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит, на патриаршеския катедрален храм «Св. благ. княз Александър Невски» и на Патриаршеското Подворие икони на св. преп. Сергий Радонежки. По време на вечертта бе изпълнен химнът посветен на преп. Сергий Радонежки, музиката към който е написана от протойерей Кирилл Попов.

Вечертта завърши с многолетствие за Светейшия Патриарх Московски и на цяла Русия Кирил и за Светейшия Български Патриарх Неофит.

Снимки: Московски културно-делови център „Дом на Москва“ в София