В Брюсселе помянули Святейшего Патриарха Болгарского Максима

На 12 ноември 2012 г. в резиденцията на Белгийския митрополит (Вселенска Патриаршия) се проведе ­­ІV-та Православна епископска конференция на Бенелюкс (ПЕКБ).

В конференцията взеха участие: митрополитът на Белгия, екзарх на Нидерландия и Люксембург Пантелеймон (Вселенска Патриаршия) – председател, йерархът на Московската Патриаршия Брюкселски и Белгийски архиепископ Симон – заместник-председател, Команският архиепископ Гавриил (Вселенска Патриаршия), Западноевропейският митрополит Йосиф (Румънска Православна Църква), епископът на Франция и Западна Европа Лука (Сръбска Православна Църква), архиепископът на Женева и Западна Европа Михаил (Руска Задгранична Църква), Евменийският епископ Максим (Вселенска Патриаршия) и Синопският епископ Атинагор (Вселенска Патриаршия) – секретар.

Участниците в конференцията утвърдиха устав на Фонда на Православната Църква в Холандия  и утвърдиха статуса на митрополит Пантелеймон като представител на ПЕКБ в Нидерландия. Също така беше обсъден съставът на различните комисии, призовани да  оказват помощ при извършването на съвместни работи на различните  православни юристдикции и епархии на територията на трите страни от Бенелюкс. Участниците в заседанията приеха идеята за провеждане един път на две години „Ден на Православието”, който ще се провежда поред в Белгия и Холандия. Първият такъв празник е планиран за 1 април 2013 г.

По предложение на архиепископ Симон присъстващите изпяха „Вечная память” за блаженопочиналия Светейши Български Патриарх Максим. Архиереите  изразиха своята солидарност със страдащите християни в Близкия Изток. Те призоваха международната общественост и религиозните лидери „да  предприемат срочни и ефективни мерки против всички форми на насилие по отношение на невиновните”.

Срещата премина в топла братска атмосфера и завърши с обща молитва, съобщава сайтът на Брюкселско-Белгийската епархия.

Служба за комуникация на ОВЦС