Торжества по поводу 90-летия основания Богословского факультета Софийского университета имени святого Климента Охридского


На 24 и 25 ноември в София се проведоха тържества, посветени на 90-годишнината от основаването на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

В неделя, 24 ноември, в навечерието на празника на св. Климент, празничната вечерня в параклиса на Богословския факултет отслужи Ловчанският митрополит Гавриил. Вечерта на същия ден в аулата на Богословския факултет се състоя тържествен акт, в който взе участие Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит, архиереи на БПЦ, представителят на Румънската Православна Църква ставр. свещик. Нелуц Опря, деканът на Богословския факултет доц. д-р Александър Омарчевски, професори-преподаватели, възпитаници на Богословския факултет.

Настоятелят на Патриаршеското Подворие архимандрит Филип (Василцев) прочете приветствие от Председателя на Отдела за външни църковни връзки Волоколамски митрополит Иларион до декана на Богословския факултет доц. д-р А. Омарчевски по случай юбилея на висшето богословско учебно заведение на Българската Православна църква. Архимандрит Филип подари на Богословския факултет пълния комплект на „Православная энциклопедия”, който включва около 300 статии за Българската Православна църква. Планира се в изданието да бъдат включени около 700 статии, посветени на България.

На 25 ноември, на празника на св. Климент Охридски – небесен покровител на Богословския факултет, Божествената литургия в параклиса на факултета отслужи Светейшият Български Патриарх Неофит в съслужение с Ловчанския митрополит Гавриил, Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, архимандрит Дионисий (Мишин) – началник на богослужебния отдел на Светия Синод на БПЦ. На Литургията пя хорът на Богословския факултет.

След отпуста на Божествената литургия Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит поздрави преподавателите и студентите, а също и всички присъстващи с 90-та годишнина и престолния празник на Богословския факултет – деня, в който се почита паметта на св. Климент, архиепископ Охридски.

В тържествата взеха участие: ректорът на Православния университет „Св. Йоан Богослов” игумен Пьотр (Еремеев) и протодякон Константин Маркович, преподавател в Санкт-Петербургската духовна академия.