Святейший Патриарх Кирилл встретился с главой Правительства Эстонии Андрусом Ансипом


На 14 юни 2013 г. в хода на визитата си в Естония Светейшият Патриарх Кирил се срещна с министър-председателя на страната Андрус Ансип в резиденцията на главата на правителството.

Приветствайки Негово Светейшество на естонска земя, А.Ансип отбеляза, че в течение на последните години руско-естонските отношения са белязани с голям динамизъм, в частност с нарастване на обема на търговията, с увеличаване на обмена на туристи.Премиерът подчерта особеното значение на днешната визита в Естония на Предстоятеля на Руската Църква. Въпреки, че естонската държава е секуларна, властта оказва активна помощ при реставрацията на храмове и други църковни сгради, подчерта А. Ансип.

Като благодари на министър-председателя за топлите думи, Негово Светейшество още веднъж подчерта, че винаги с лекота на сърцето посещава Естония, с която той е свързан и с лични спомени.

По думите на Негово Светейшество, по силата на стеклите се обстоятелства визита му в Естония започна в деня, когато жителите на страната скърбят за всички, които са пострадали при депортацията. „ Разбира се, това е трагедия за целия естонски народ, при това не само за естонците, но и за руснаците, – подчерта Патриарх Кирил. – Митрополит Корнилий ми разказа днес за историята на своето семейство: неговият баща бил, вероятно разстрелян, а близките роднини депортирани в Кировска област. Това е била трагедия за Естония, както и трагедия за Русия. Същото се случи и с моите роднини: с дядо ми, с баща ми. Милиони и милиони хора пострадаха, бяха насилствено преместени. Достатъчно е да си спомним за колективизацията със всичките нейни трагични последствия за живота на нашия народ.” Такива събития не трябва да изчезват от паметта на хората, е уверен Светейшия Патриарх Московски и на цяла Русия Кирил. „Но при това, – подчерта той, – трябва да помним, че историята се прави не от миналото, а от настоящето. Ние сега творим историята: или преминалите трагични събития до безкрай ще помрачават нашите отношения, или ние, съхранявайки паметта за тези трагедии и извличайки уроци от миналото, ще започнем с нова енергия да изграждаме такива отношения, които ще помогнат на хората по друг начин да гледат един на друг и да почувстват необходимостта от по-тясно общение.”

(виж целия материал на руски език)