Святейший Патриарх Кирилл прибыл в Стамбул для участия во встрече Предстоятелей Православных Церквей


На 5 март 2014 г. Негово Светейшество Московският и на цяла Русия Патриарх Кирил пристигна в Истамбул по покана на Негово Светейшество Константинополския Патриарх Вартоломей за участие в срещата (синаксис) на Предстоятелите и представителите на Поместните православни църкви.

На летището в Истамбул Светейшият Патриарх Кирил бе посрещнат от Извънредния и Пълномощен посланик на Руската Федерация в Република Турция А.Г. Карлов, генералния консул на Русия в Истамбул А.В. Ерхов, сътрудници на Генералното консулство, членове на делегацията на Руската православна църква, представители на Константинополската патриаршия: Сассимския митрополит Генадий и великия архимандрит Висарион (Комзиас).

В състава на официалната делегация, съпровождаща Светейшия Патриарх, са: председателят на Отдела за външни църковни връзки на Московската патриаршия Волоколамският митрополит Иларион, ръководителят на Административния секретариат на Московската патриаршия Солненоградският епископ Сергий, заместник- председателят на ОВЦС протойерей Николай Балашов, сътрудникът на ОВЦС дякон Анатолий Чуряков. Предстоятелят на Руската църква се съпровожда също така и от ръководителя на Патриаршеската служба по протокола протойерей Андрей Милкин, секретаря на ОВЦС по междуправославните отношения протойерей Игор Якимчук, ръководителя на пресслужбата на Московския и на цяла Русия Патриарх дякон Александър Волков, завеждащия Службата за комуникации на ОВЦС свещеник Илия Косих.

Срещата на Предстоятелите на Поместните църкви ще се проведе от 5 до 9 март в Константинополската патриаршия.

Служба за комуникация на ОВЦС/Патриархия.ru