Святейший Патриарх Кирилл посетил подворье Русской Православной Церкви в Белграде


На 4 октомври 2013 г. Светейшият Московски Патриарх и на цяла Русия Кирил, който е на официално посещение в Сръбската Православна Църква по случай 1700 години от провъзгласяването на Миланския едикт, посети храма „Св. Троица” – Подворие на Руската Православна Църква в Белград и отслужи молебен.

В приветственото си слово към Светейшия Владика, настоятелят на Подворието протойерей Виталий Тарасиев отбеляза, че в този храм, издигнат от ръцете на руските бежанци след трагичните събитията в Русия през 1917-1918 г., са се трудили, молили и носили послушание както руски, така и сръбски духовници,  сред тях е бил и преподобни Юстин Попович, чийто изповедник е бил първият настоятел на Подворието – блаженопочиналият протойерей Виталий Тарасиев.

За молитвен спомен от посещението в Свето-Троицкия храм-подворие отец Виталий подари на Светейшия Владика икона на Владимирската Пресвета Богородица, изписана от иконописци, които работят в Подворието.

В ответното си слово Негово Светейшество Патриарх Кирил каза:

„ Със съвършено особено чувство аз престъпих прага на този свят намолен храм, съприкосновението с който пробужда в паметта и трагични, и героични страници от живота на нашия народ. Той свидетелства за силната вяра на нашите хора, които вследствие на революционните събития се оказали в чужбина. Болшинството от тях,  напускайки пределите на тогавашната Русия, се устремили към братска единоверна Сърбия. Тук, в Белград, и по цяла Сърбия те получили дом. Сръбското общество, както и държавната власт на тогавашна Сърбия, ги обградило с внимание и грижа. И руските хора – главно високообразовани, с прекрасна квалификация, забележителни трудови навици – се включили в живота на Сърбия, като съдействали за нейния културен и икономически разцвет. Руснаците никога не са се чувствали чужди в Сърбия, свидетелство за което е фактът, че скоро след емиграцията си от Русия в тази страна, в самия център на Белград, със специалното разрешение на тогавашния монарх на Сърбия започнало строителството на Свято-Троицкия храм. (…)

Днес, като се вглеждаме в миналото, ние с благодарност към Бога свидетелстваме за духовния и трудов подвиг на нашите хора, които са живели тук, на гостоприемната сръбска земя, и пазили православната вяра, които не са се делили на руси, белоруси, украинци, които се определяли като чеда на едната Руска Православна Църква, и тук, в този Божий дом, се обединявали пред светата Чаша, подкрепяйки се в нелеките жизнени обстоятелства.” В словото си Негово Светейшество разказа спомени от първото си идване в храма при първото посещение в Белград на Патриарх Пимен след интронизацията му и за посещението си след варварските бомбардировки на Белград, донесли разруха и запустение в храма.

„Надявам се, че днес, сред вас, скъпи мои, са наследниците на тези, които са започнали съзиждането на руския храм – Патриаршеско подворие в Белград. Аз искам с обич да си спомним за настоятелите, които лично познавах: отец Виталий Тарасиев, отец Василий Тарасиев – и да им въздадем благодарност за самоотвержения труд, любовта към Отечеството, крепката вяра, способността да обединяват не само общността от прогонени от Русия, но и сърби, които посещават този храм. И много от тях в този храм са получавали духовна сила.” – каза още в словото си Светейшият Владика.

В памет на посещението си Негово Светейшество Патриарх Кирил подари на Подворието икона на Тихвинската Св. Богородица с думите: „ Пристъпвайки към тази икона и молейки се пред нея, спомняйте си за нашата земя, Църква и за  вашия Патриарх. Нека Небесната Царица да покрива всички вас със Своя Покров, нека да се възнасят молитви за вас пред Господа от светците на Руската и Сръбската земя.”

Всеки от присъстващите в храма получи в памет от посещението на Предстоятеля на Руската Православна Църква иконка с Неръкотворния образ на Спасителя.

***

Подворие на Руската Православна Църква в Белград е храмът „Св. Троица”, построен през 1924 г. по проект на руския архитект Валерий Сташевски от руските емигранти с разрешение на Правителството на Кралството на сърбите, хърватите и словенците и с благословението на Сръбския Патриарх Димитри.

През 1946 г. храмът получил статут на Подворие на Руската Православна Църква в Белград и бил в състава на ставропигиалното благочиние на руските енории на територията на Югославия. През 1954 г. с решение на Светия Синод на Руската Православна Църква благочинието било разпуснато и всички влизащи в него храмове, освен храма „Св. Троица” и отнасящия се към него параклис „Св. Богородица Иверска” на Руското гробище, били предадени под юрисдикцията на Сръбската Православна Църква.

През 1957 г. Московският Патриарх и на цяла Русия Алексий І посетил Подворието и отслужил в него Божествена литургия.

Храмът „Св. Троица” пострадал по време на бомбардировките на НАТО през 1999 г. Към 2007 г. бил завършен основният ремонт на храма, след което бил осветен от председателя на Отдела за външни църковни връзки (ОВЦС) на Московската Патриаршия Смоленския и Калининградски митрополит Кирил (днес Светейшият Патриарх Московски и на цяла Русия).

От 1950 г. настоятел на Троицкото подворие станал протойерей Виталий Тарасиев – видна личност от руската емиграция. След неговата кончина през 1974 г. приемник на служението му станал неговият син Василий Тарасиев. От 1998 г. настоятел на Подворието е протойерей Виталий Тарасиев – внук на първия настоятел на храма.

В храма до днес е запазен иконостасът, създаден от княз М.С. Путятин. В него се намира гробът на генерал П.Н. Врангел. На територията на Подворието има експозиция, посветена на историята на руската емиграция в Югославия.

Към храма „Св. Троица” се отнася и Руският некропол на Новото гробище на Белград: Иверският параклис и четири погребални парцела.

Служба за комуникация на ОВЦСПресслужба на Московския и на цяла Русия Патриарх