Начался визит Святейшего Патриарха Кирилла в Сербскую Православную Церковь


На 4 октомври 2013 г. Светейшият Московски и на цяла Русия Патриарх Кирил пристигна в столицата на Сърбия Белград. Визитата на Негово Светейшество в Сръбската Православна Църква е свързана с тържествата по случай 1700-та годишнина от Миланския едикт.
В състава на официалната делегация, съпровождаща Светейшия Патриарх Кирил, са: председателят на ОВЦС на Московската патриаршия Волоколамският митрополит Иларион, ръководителят на Администрацията на Московската патриаршия Солнечногорският епископ Сергий, зам.-председателят на ОВЦС протойерей Николай Балашов, секретарят на ОВЦС по междуправославните отношения протойерей Игор Якимчук.

На летището „Никола Тесла” Предстоятелят на Руската Православна Църква бе посрещнат лично от Негово Светейшество Сръбския Патриарх Ириней, епископи и духовници на Сръбската Църква, настоятеля на Подворието на Руската Църква в Белград протойерей Виталий Тарасиев, министъра на външните работи на Р. Сърбия Иван Мркич, министъра на транспорта на Сърбия Александър Антич, Извънредния и пълномощен посланик на Руската Федерация в Сърбия А.В. Чепурин.

Предстоятелят на Сръбската Православна Църква приветства Светейшия Московски и на цяла Русия Патриарх Кирил и му благодари за приетата покана. Сърбите считат руснаците за свои братя, засвидетелства Светейшият Патриарх Ириней: „Ние сме много близки един с друг, ние имаме идентични корени, в нас тече една славянска кръв, ние изповядваме една и съща вяра”. По думите на Сръбския Патриарх Ириней, визитата на Предстоятеля на Руската Православна Църква в Сърбия „ще донесе голяма полза на Христовата Църква, ще позволи още повече сближаването един с друг и с всички православни йерарси и народи”.

Негово Светейшество Патриарх Кирил приветства Предстоятеля на Сръбската Църква и изрази благодарността си за поканата да вземе участие в честването на 1700-та годишнина от Миланския едикт:

„Това събитие е наистина историческо, защото преди 1700 години Римският император Константин Велики е подписал документ, с който не само легализирал християнството в Римската империя, но и заложил основата за особените взаимоотношения между светската власт и Църквата. И този модел на взаимоотношения между светското и църковното, който след това получил свое развитие във Византия, станал християнски фундамент за развитието на европейската цивилизация.

Днес, когато някои поставят под съмнение актуалността на този християнски извор на европейската цивилизация, ние – православните църкви и всички християни в Европа, – сме длъжни да помогнем на нашите съвременници още един път да почувстват колко важен е този източник за формирането на духовния, нравствен профил на европейците. Аз се надявам, че тържественото честване на 1700-та годишнина от Миланския едикт ще послужи за тази добра цел.”

Негово Светейшество Патриарх Кирил пожела процъфтяване на сръбския народ, на държавата и особено – духовна сила и крепкост на Сръбската Православна Църква в осъществяване на пастирското водителство на народа Божий.

След това се състоя братска беседа между Предстоятелите на Руската и Сръбската Църкви.

След летището Светейшият Патриарх Кирил се отправи към манастира Раковица.

***

Миланският едикт (Edictum Mediolanensium),– датиран към 313 г., е указ на императорите Константин и Лициний, който провъзгласява свободата на вероизповеданията на територията на Римската империя. В съответствие с този едикт всички религии се изравнявали в правата си; по този начин традиционното римско езичество изгубило ролята си на официална религия.

Едиктът особено отличавал християните, прилагайки към тях терминът corpus christianorum, и предвиждал връщане на християните и на християнските общини на цялата собственост, която им била отнета по време на гоненията. По този начин църквата получила статут на юридическо лице с произтичащите от това права в рамките на действащото римско корпоративно право.

Служба за комуникация на ОВЦС/ Пресслужба на Московския и на цяла Русия Патриарх