Святейший Патриарх Кирилл посетил монастырь Зограф


На 6 юни 2013 г. Негово Светейшество Московският и на цяла Русия патриарх Кирил посети българския светогорски манастир „Св. Георги – Зограф“ – един от най-древните манастири на Атон. Пред вратите на обителта светейшият гост бе посрещнат от братята на манастира начело с игумена архимандрит Амвросий.

Патриарх Кирил отслужи молебен в главния храм на манастира „Св. Георги Победоносец”. В молебена взеха участие Милетският митрополит Апостол от Еладската православна църква, председателят на Отдела за външноцърковни връзки на Московската патриаршия Волоколамски митрополит Иларион, председателят на Синодалния отдел на Московската патриаршия за манастирите и монашеството игуменът на Свето-Троицко Сергиевата лавра архиепископ Сергиево-Посадски Теогност, ръководителят на Административния секретариат на Московската патриаршия епископ Солнечногорски Сергий, клирици и миряни – членове на официалната делегация на Руската православна църква.

Предстоятелят на РПЦ се поклони на главната светиня на обителта – чудотворната икона на св. великомъченик Георги Победоносец.

След молебена с приветствено слово към светейшия Московски и Всерусийски патриарх Кирил се обърна игуменът на манастира архимандрит Амвросий, който поблагодари на Негово Светейшество за посещението в обителта. В своята реч той с признателност спомена и за помощите, получавани в манастира от руски вярващи и разказа за почитанието в обителта към преподобни Серафим Саровски.

На свой ред светейшият патриарх Кирил отбеляза, че за първи път стъпва в пределите на Зографския манастир, че много е искал да посети тази обител. Той сподели, че пред чудотворната икона на великомъченика Георги Победоносец се е молил за Москва, чийто покровител е този светец.

Предстоятелят на Руската православна църква подчерта особено, че братята на „Зограф“ и в най-трудните времена не са отстъпвали от Православието, оставайки верни „даже до смърт”. Пример за това е подвигът на 26-те Зографски преподобномъченици в XIII век, отказали да се присъединят към унията и убити заради това от латинските кръстоносци.

В словото към присъстващите в храма патриарх Кирил спомена блаженопочиналите български патриарси Кирил и Максим и руските патриарси Пимен и Алексий II, чиито трудове имат голямо значение за това и в наши дни да не угасват славянските лампади на Света Гора, на Атон да възраства славянското монашество.

Светейшият патриарх отбеляза също, че възнася молитви и за сегашния предстоятел на Българската православна църква – светейшия патриарх Неофит.

За спомен от съвместната молитва предстоятелят на Руската църква подари на обителта икона с образа на Пресвета Богородица.

Игуменът на Зографския манастир разказа на Светейшия патриарх за светините, съхранявани в манастирския храм.

След това в архондарика се състоя среща на патриарх Кирил с братята на манастира, които поднесоха подаръци на предстоятеля на РПЦ за спомен от посещението му в Зограф.
Служба за комуникации на ОВЦС.

Снимки от пресслужбата на Московсия и на цяла Русия Патриарх.
/Превод: www.bg-patriarshia.bg/