Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит отслужи в Петропавловската крепост лития на гроба на император Александър II

2

На 29 май 2014 г. Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит, който е на посещение в Руската православна църква, по време на пребиваването си в Санкт-Петербург посети Петропавловския събор. Патриарх Неофит бе съпровождан от членовете на делегацията на Българската православна църква, председателя на Отдела за външни църковни връзки на Московската патриаршия Волоколамския митрополит Иларион, първия заместник на управляващия делата на Московската патриаршия Воскресенския епископ Сава.

На входа на храма гостите бяха посрещнати от настоятеля на Петропавловския храм архимандрит Александър (Фьодоров) и духовенството.

Светейшият Патриарх Неофит и членовете на българската делегация отслужиха лития на гроба на Руския император Александър Николаевич, когото българският народ почита като Цар-Освободител на България. След края на богослужението  Светейшият владика се обърна към присъстващите в храма-гробница с думите:

„Всеки път, когато отслужваме св. Литургия ние, българските духовници, по време на Великия вход отправяме възглас към Всеподателя Бога да помене в Своето царство нашия освободител император Александър Николаевич.

В Русия император Александър II е заслужил своето прозвище „Освободител” защото е избавил повече от 20 милиона руски селяни от крепостната зависимост. А в нашата родина за всеки българин той е Царят-Освободител, защото донася така жадуваното Освобождение на България от петвековното турско владичество.

Редом с величествения храм, посветен на неговия небесен закрилник – св. Александър Невски, в сърцето на нашата столица се издига паметникът на император Александър II, признателност към който всички ние носим в сърцата си. Руският император чул воплите и стенанията на българите след зверствата при потушаването на Априлското въстание, чул призива: „В името на Бога, в името на Спасителя и Честния Кръст, ние, угнетените, умоляваме вас, едноплеменните братя, да ни протегнете ръка за помощ” (Из писмото на Теодор Бурмов от 15 май 1876 г.).

В отговор Царят-Освободител изтъква, че винаги е вземал живо участие за облекчаване съдбата на угнетеното християнско население в пределите на турската империя, но е настъпило време да се предприемат по-решителни действия, смирено уповавайки се на „помощта и милосърдието на Всевишния”. (Манифеста за обявяване война на Турция).

Как руския народ приема тази война се вижда от думите на известния публицист и общественик Иван Аксаков, който в своя реч по повод обявяването й подчертава, че „тази война е за вярата Христова; тази война е праведна, тази война е подвиг свят, велик, с който Господ сподобява Светата Рус”, както и от думите на един провинциален руски свещеник, за който не е имало по-свещена и по-справедлива от тази война, защото „Тя е предприета не заради суетна слава, не от желание за някакви завоевания, а за свободата на угнетените, поробените наши братя славяни, говорещи един език с нас и изповядващи същата с нас Вяра Православно-Християнска…”

Като отслужихме днес панихида на гроба на император Александър Николаевич и се помолихме Бог да упокои душата му, ние принесохме и своята дълбока благодарност и признателност на българския народ към него – Царя-Освободител и към единоверния нам братски руски народ.

Бог да прости Царя-Освободител и всички войни паднали на бойното поле за освобождението на нашия народ! Амин!”

След това Негово Светейшество Неофит положи цветя на гроба на император Александър ІІ. Българската делегация изпя за Царя-Освободител „Вечная памят”. Цветя положи и генералният консул на Република България в Санкт-Петербург П. Христова.

„Вечная памят” бе изпята и на гроба на основателя на северната столица на Русия император Петър І.

Вечерта на същия ден губернаторът на Санкт-Петербург Г.С. Полтавченко в своята резиденция даде прием в чест на Светейшия Патриарх Неофит. На приема присъстваха членовете на делегацията на Българската православна църква, а също така председателят на Отдела за външни църковни връзки на Московската патриаршия Волоколамският митрополит Иларион, първият заместник-управляващ делата на Московската патриаршия Възкресенският епископ Сава, секретарят на ОВЦВ по междуправославните отношения протойерей Игор Якимчук, секретарят на Представителството на Руската Православна църква в България йеромонах Зотик (Гаевски), сътрудникът на секретариата на ОВЦВ по междуправославните отношения А.Ю. Хошев.

Служба за комуникация на ОВЦВ/Патриархия.ru