Святейший Патриарх Болгарский Неофит посетил Киевские духовные школы


На 29 юли, по време на посещението в пределите на Руската Православна Църква за участие в тържествата по случай 1025-та годишнина от Покръстването на Русия, Негово Светейшество Български Патриарх и Софийски митрополит Неофит посети Киевските духовни училища.
Светейшият Български Патриарх беше съпроводен от Новокаховския и Генически епископ Филарет и от представителя на Светейшия Патриарх на Москва и на цяла Русия при Светейшия Български Патриарх архимандрит Филип (Василцев).

Негово Светейшество беше посрещнат от ректора на Киевските духовни училища, от управителя по въпросите на УПЦ Борисполския митрополит Антоний, от председателя на Учебния комитет на УПЦ, зам.-ректора на КДА по учебната работа Ирпенския епископ Климент, първия зам.-ректор на КДА протойерей Сергий Ющик, зам.-ректора на КДА по научно-богословската работа В.В.Бурега, зам.-ректора на КДА по възпитателната работа архимандрит Маркел (Павук), научния секретар на КДА протойерей Ростислав Снигирев, от главата на Административния апарат на Киевската Митрополия протойерей Владимир Коцаба, от студенти в академията и семинарията.

Приветствайки Светейшия Патриарх, владиката ректор подчерта дълбоките исторически връзки между Киевската духовна академия и Българската Православна Църква: множество изтъкнати йерарси и учени от България са били випускници на Киевската Духовна академия.
На свой ред Негово Светейшество Патриарх Неофит благодари за поканата и възможността да посети най-старото духовно учебно заведение на Украйна. За високия гост беше организирана екскурзия в Киевската Духовна академия и в Църковно-археологическия музей на КДА.

След завършване на екскурзията в Църковно-археологическия музей на КДА се проведе среща на Светейшия Патриарх Неофит с професорско-преподавателската корпорация на Киевските духовни училища.

Негово Светейшество разказа, че самият той е бил ректор на Духовната академия в София, а след това и декан на Богословския факултет, затова въпросите на образованието за него винаги са били приоритетни, и отбеляза необходимостта от сътрудничество между духовните училища на Руската Православна Църква и богословските факултети на Българската Православна Църква. Ректорът на Киевската духовна академия Борисполски митрополит Антоний разказа за процеса на установяване на сътрудничество между Киевските духовни училища и учебните заведения от различни страни, и изрази надеждата, че в най-близко време ще бъде подписан договор за сътрудничество с богословските факултети в България.

При завършване на срещата Борисполският митрополит Антоний подари на Светейшия Патриарх Неофит паметна панагия, осветена върху мощите на преп. Серафим Саровски. А Светейшият Патриарх Неофит предаде като дар на Киевските духовни училища икона на св.благв.Цар Борис – Покръстител на българите, и книгата „Летопис на Българската Православна Църква”.