Соболезнование Святейшего Патриарха Кирилла в связи с кончиной Святейшего Патриарха Болгарского Максима

На 6 октомври 2012 година на 98-годишна възраст се представи на Господа старейшият сред Предстоятелите на Поместните Православни Църкви Светейшият Български Патриарх Максим. Светейшият Патриарх на Москва и на цяла Русия Кирил изпрати съболезнование до Светия Синод на Българската Православна Църква във връзка с кончината на ненейния Предстоятел.

До Светия Синод на Българската Православна Църква

Ваши високопреосвещенства,възлюбени в Господа събратя-архипастири!

От името на архийереите, монашеството и миряните на Руската Православна Църква и от мен лично ви изразявам дълбоките и сърдечни съболезнования във връзка с кончината на Предстоятеля на братската Българска Православна Църква – Светейшия Патриарх Максим.

Руската Православна Църква, чиито искрен приятел в продължение на целия си земен живот беше покойният Първосветител, скърби за тежката загуба заедно със своята осиротяла Сестра. Горещо се моля на Господ Иисус Христос за упокоение в селенията на праведните на моя Събрат и Съслужител, с когото мен ме свързваха възлите на любовта и личното приятелство. За мен е особено паметна състоялата се през тази година визита в България, нашите съвместни молитви и топло общуване.

Новопредставилият се Светейши Патриарх съединяваше в себе си различни епохи. Неговата отеческа мъдрост и многобройни добродетели, които той е придобил по пътя на своето жертвено служение на Христа Спасителя, украсяваха древната Българска Църква. Олицетворявайки чрез себе си величието на българското Православие, Светейшият Максим беше истински духовен отец за своето паство, заради единството и спасението на което той ревностно се трудеше много години.

Вярвам, че Патриарх Максим е напуснал земния свят, и в сонма на светците навеки ще предстои пред Божия Престол, и ще се моли за своя народ и за всички православни християни.

Душа его во благих водворится и память его в род и род.

С любов в Господа,

+КИРИЛ,

ПАТРИАРХ НА МОСКВА И НА ЦЯЛА РУСИЯ