Преставился ко Господу Святейший Патриарх Болгарский Максим

На 6 ноември 2012 година почина в Господа най-старият сред Предстоятелите на Поместните Православи Църкви Светейшият Български Патриарх и Софийски митрополит Максим.

Новопредставилият се Предстоятел на Българската Църква (в света Марин Минков Найденов) е роден на 29 октомври 1914 г. в с. Орешак на Троянско-Ловчански окръг в България в семейството на занаятчия.

През 1935 година завършва с отличие Софийската духовна семинария, през 1942 г. – Богословския факултет на Софийския държавен университет „Св. Климент Охридски“.

В последния курс на университета , на 13 декември 1941 г., приема монашеско пострижение с името Максим, а на 19 декември с.г. е ръкоположен за йеродякон. След недълго служение като митрополитски дякон в гр. Ловеч е назначен за учител-възпитател в Софийската духовна семинария. Тази длъжност той заема от 1942 г. до 1947 г..

На 14 май 1944 г. е ръкоположен за йеромонах, а на 12 октомври 1947 г. е възведен в архимандритски сан и назначен за протосингел на Доростоло-Червенската митрополия.

През 1950 г. с решение на Светия Синод на БПЦ е назначен за настоятел на Българското подворие в Москва. Служението му в Москва продължава почти шест години – до края на 1955 г..

След връщането си в родината е назначен за главен секретар на Светия Синод на БПЦ (заемайки тази длъжност от 1955 г. до 1960 г.) и председател на редакционната колегия на Синодалните периодически издания (1957-1960 г.).

На 30 декември 1956 г. е хиротонисан за Браницки епископ.

На 30 октомври 1960 г. е избран за Ловчански митрополит.

На проведения  4-8 юли събор 1971 г. в София Патриаршески избирателен Църковно-народен Събор на БПЦ Ловчанският митрополит Максим е избран на Патриаршеския престол.

Интронизацията на 21-я Български Патриарх става на 4 юли 1971 г. в храм-паметник „Св. Алескандър Невски“ в София. Патриарх Максим беше предстоятел на Българската Православна Църква 41 години.

Днес настоятелят на Патриаршеското Подворие игумен Филип (Василцев) в съслужение със ставрофорен свещеноиконом Симеон Минчев и протойерей Николай Нешков извърши панихида за новопредставилия се Светейши Български Патриарх Максим. След края на панихидата игумен Филип произнесе слово за Светейшия Патриарх Максим. В същия ден отец-настоятелят заедно със секретаря на Подворието йеромонах Зотик (Гаевски) посети Синодалната палата, където остави паметна записка в книгата за съболезнования.

Нека Господ да упокои душата на новопредставилия се Свой раб Светейшия Български Патриарх Маским в селенията на праведните!

Вечна да е паметта на Светейшия Патриарх Максим.

По материали от mospat.ru и bg-patriarshia.bg