Съболезнователно писмо по повод кончината на Негово Блаженство Киевския и на цяла Украйна митрополит Владимир

патриарх Неофит

По повод кончината на Негово Блаженство Киевския и на цяла Украйна митрополит Владимир, Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит изпрати до Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил съболезнователно писмо, в което се казва:

ВАШЕ СВЕТЕЙШЕСТВО,

С прискърбие научихме вестта за упокоението в Господа на нашия събрат Негово Блаженство Киевския и на цяла Украйна митрополит Владимир – искрен приятел на Българската православна църква, нейния клир и народ. Ние винаги ще помним митрополит Владимир като изряден монах и архипастир, който, подражавайки на Господа, не оставяше в дни на изпитания поверения му от Бога народ, а полагаше „душата си за овците” (Йоан 10:11), и вярваме, че и занапред той ще бди и молителства за него пред престола на Всевишния. Незабравими за нас ще останат дните на нашето посещение в Киев през юли 2013 г. по повод 1025-годишнината от Кръщението на Русия, нашите общи молитви и топло братско общение с приснопаметния митрополит Владимир.

Ние знаем, че „скъпа е в очите на Господа смъртта на Неговите светии” (Пс. 115:6), и вярваме в думите на Христа: „Който слуша словото Ми и вярва в Оногова, Който Ме е пратил, има живот вечен, и на съд не дохожда, а е минал от смърт към живот” (Йоан 5:24). Ето защо, макар и обзети от скръб поради загубата на нашия скъп събрат, ние вярваме, че и за него Жизнодавецът е приготвил „място светло, място злачно, място прохладно, където няма никаква болка, скръб и въздишка”, а само радост и мир в Господа.

Приемете, Ваше Светейшество, моите и на моите събратя – митрополитите от Св. Синод на Българската православна църква – най-искрени съболезнования във връзка с кончината на приснопаметния Киевски и на цяла Украйна митрополит Владимир.

Бог, Който възкреси Христа от мъртвите и даде надежда на обезнадеждените, да приеме в обятията Си новопреставления Свой раб митрополит Владимир, а нас да помилва. Амин!

05. 07. 2014 г.

/подпис/ НЕОФИТ, патриарх Български

+++

Своите съболезнования патриарх Неофит изрази и към Негово Високопреосвещенство Черновицкия и Буковински митрополит Онуфрий, местоблюстител на Киевската митрополитска катедра.

Предстоятелят на Украинската православна църква – Московска патриаршия митрополит Владимир се е упокоил сутринта на 5 юли 2014 г., на 79 години след продължително боледуване.

Особени чувства свързват Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и блаженнейшия митрополит Владимир, който е бил ректор на Московската духовна академия в годините, когато бъдещият Български патриарх се е обучавал там.

Последната среща между двамата бе на 29 юли 2013 г. в резиденцията на митрополит Владимир в Киев. Патриарх Неофит бе и почетен гост на личното празненство по повод именния ден на предстоятеля на Украинската православна църква митрополит Владимир на 28 юли 2013 г. – деня, в който Руската православна църква отбелязва паметта на св. благоверен и равноапостолен княз Владимир – Покръстителя на руския народ. Тогава българската църковна делегация начело с патриарх Неофит бе единствената, която има честта в рамките на тържествата по повод 1025-годишнината от кръщението на Русия да се срещне и да разговаря лично с предстоятеля на Украинската православна църква – Московска патриаршия.