Руският манастир «Св. Пантелеймон» на Света Гора отбелязя своя храмов празник

11

С благословението на Светейшия Московски и на цяла Русия Патриарх Кирил поклонническа група на Руската православна църква оглавявана от Рязанския и Михайловски митрополит Вениамин пристигна на Света Гора Атон в Руския манастир «Св. Пантелеймон» за участие в храмовия празник на обителта.

В състава на делегацията бяха Брестският и Кобрински епископ Йоан, Обуховският епископ Йона – викарий на Киевската епархия, архимандрит Филип (Василцев) – представител на Московския и на цяла Русия Патриарх при Българския Патриарх и свещеник Даниил Бойков, клирик от Рязанска епархия.

В поклоническата група също така взеха участие кметът на гр. Рязан В.Е. Артемов, съветникът на оглавяващия рязанската градска администрация А.В. Левушкин, духовници от Рязанска митрополия.

Петък, 8 август, в навечерието на храмовия празник, в главния храм на манастира «Св. Пантелеймон» бе отслужено всенощно бдение, а в празничния ден – съборна Божествена литургия, която оглави Рязанският и Михайловски митрополит Вениамин в съслужение с Брестския и Кобрински епископ Йоан, Обуховския епископ Йона, представители от манастирите на Света Гора, братята от обителта в свещенически сан. Молитвено участие в Литургията взе Ровенковският и Свердловски епископ Пантелеймон.

/Виж пълният текст на руски език/

Служба за комуникация на ОВЦС