Йерарх на Руската православна църква съслужи на Божествената литургия в атонския манастир Ватопед

8

 

На 10 август 2014 г., на 9-та Неделя след Петдесетница, Рязанският и Михайловски митрополит Вениамин и поклонниците в свещенически сан от делегацията на Руската православна църква, които се намират на Света Гора с благословението на Светейшия Московски и на цяла Русия Патриарх Кирил, съслужиха по време на Божествената литургия в манастира Ватопед.

Богослужението оглави Атлантският митрополит Алексий, постриган за монах във Ватопетската обител (Константинополска Патриаршия).

В същия ден архимандрит Ефрем, игумен на Ватопетския манастир, отбеляза 30-ет години от своята свещеническа хиротония.

След края на богослужението се състоя среща на архимандрит Ефрем с Рязанския и Михайловски митрополит Вениамин и поклоническата група на Руската православна църква. Митрополит Вениамин топло приветства отец-игумена, като му поблагодари за неговата отеческа любов и братско гостоприемство, отбелязвайки, че архимандрит Ефрем един от най-авторитетните духовници на Православната църква и желан гост в пределите на Руската православна църква.

В края на беседата архимандрит Ефрем и митрополит Вениамин си обмениха паметни подаръци.

В същия ден делегацията на Руската православна църква се поклони на светините в манастирите Иверон и Филотей, и бе приета в Карея от протоса на Света Гора Атон йеромонах Симеон Дионисиатски и членовете на Свещената Епистасия.

/Виж пълният текст на руски език/

Служба за комуникация на ОВЦС