Приветственное послание Святейшего Патриарха Московского и всея Руси Кирилла новоизбранному Предстоятелю Болгарской Православной Церкви

патриарший вензель

Ваше Светейшество,

възлюбени Събрате и Съслужителю пред Божия Престол!

От името на архипастирите, клирици, монашество и цялата Пълнота на Руската православна църква поздравявам Вашата Светиня с избранието и изкачване на Патриаршеския Престол на Българската православна църква.

Навсякъде, където днес живее боголюбивата паства на Българската Патриаршия, църковният народ се радва от избранието новия Предстоятел. Българският Патриарши Престол се украсил от достойния Първосвятител, и на това тържество искренно се радва Руската православна църква. Нашите Църкви и обгрижвани от тях народи в продължение на многото векове са живеели в тясно общуване, единеми усты и единем сердцем исповядвайки Православието, разделяйки един със друг и скърби, и радости.

Ние винаги сме били заедно. Така е било в «дни древние» (Пс. 142, 5), когато от България е била принесена в Киевската Рус християнската вяра, и нашите предци станаха съучастници на славянската писменост и култура. Мисионерския подвиг от нашите български братя лежи в основа на руската християнска цивилизация, и ние винаги го помним.

В българската земя се покоят вождове и воини на руската армия, които положили своя живот си за освобождението на страната от османското владичество. Руската православна църква, която ги е вдъхновила за тази борба, помагала за възраждането на църковния живот в освободена България, по всякакъв начин способствовала общо православно признание на независимостта на Българската православна църква и възстановената в нея  Патриаршия.

«Мы соработники у Бога» (1 Кор. 3, 9). Християнските връзки на любовта, които отдавна свързват нашите Църкви днес стават още по-силни. До голяма степен в развитието на отношенията между нашите Църкви е било извършено от Вашия велик предшественик, Светейшия Патриарх Български Максим. Като се прекланяме на Неговата светла памет, изразяваме надежда, че тези трудове ще бъдат достоено продължени от Вашата Светиня.

Вас Ви помнят и обичат в нашето Отечество, защото на Вашето Светейшество, както и много други йерарси на Българската църква, се живеили сред нас, и да съвершенстват своите богословски познания в Московската духовна академия. Ние ще се радваме да приемаме Вашата святиня вече в качеството си на предстоятел на братската Църква, извършвайкиа мирно посещение в пределите на Московската патриаршия,за да имаме възможнлстта за молитвеното общуване с Вас.

В този тържествен и знаменателен ден, искрено желания на Вашето Светейшество крепко здраве, радостта в Господа и Неговата всемосилна и неиссякваща помощ в продължение на много години, благословени и ползотворно Първосветителства, а на боголюбивата паства на Светейша Българската православна църква – мир и процветание.

С братска обич в Христа,

+ Кирил

  МОСКОВСКИЯ И НА ЦЯЛА РУСИЯ ПАТРИАРХ