Божествена литургия в Неделята на митаря и фарисея

DSC_0523

 

В Неделята на митаря и фарисея Божествената литургия в Патриаршеското Подворие оглави Волоколамският митрополит Иларион, Председател на Отдела за външно-църковни връзки на Московската Патриаршия. Митрополит Иларион пристигна в София с благословението на Светейшия Патриарх Кирил и по покана на Светия Синод на Българската православна църква за участие в тържествата по случай интронизацията на новоизбрания Български Патриарх.

На Божествената литургия с митрополит Иларион съслужиха заместник-председателят на ОВЦС протойерей Николай Балашов, настоятелят на Подворието игумен Филип (Василцев), йеромонах Кирион, представител на манастира „Св. Пантелеймон” в Кинотиса на Света Гора Атон, секретарят на ОВЦС по междуправославните отношения протойерей Игор Якимчук, клирикът на Подворието ставрофорен свещеноиконом Симеон Минчев и протодякон Вячеслав Тукан.

На Божествената литургия митрополит Иларион подстрига за четец сътрудника на Подворието Георги Карпов.

С благословението на Светейшия Патриарх Кирил, на малкия вход владика митрополит  възведе в сан архимандрит настоятеля на Патриаршеското Подворие игумен Филип.

След отпуста на Божествената литургия, митрополит Иларион беше приветстван от  настоятеля на Подворието архимандрит Филип. След това,  ответно слово произнесе митрополит Иларион.

По време на богослужението се молиха Извънредният и Пълномощен посланик на Руската Федерация в България Ю.Н. Исаков, Извънредният и Пълномощен посланик на Република Беларус в България В.Г. Качанов, Извънредният и Пълномощен посланик на Украйна в България  Н.Ф. Балтаджи, Извънредният и Пълномощен посланик на Република Молдова А.И.Пригорски, директорът на Руския културно-информационен център В.В.Баженов, Председателят на Балканското атонско сдружение А.Кристов и С.С. Шаренкова, председател на  Форум „България-Русия”.

С благословението на Светейшия Патриарх Кирил, митрополит Иларион връчи ордена „Св.благоверен княз Даниил Московски” ІІІ степен на Извънредния и Пълномощен посланик на Руската Федерация в България Ю.Н. Исаков за оказаната  помощ и заслуги  пред Руската Православна Църква.

Председателят на Балканското атонско сдружение  А.Кристов подари на Патриаршеското Подворие  копие от чудотворната икона  на св. Николай „Устрични” от атонския манастир „Ставроникита”.

След завършване на Божествената литургия, владика Иларион и съслужилото му духовенство извърши заупокойна лития в криптата на Подворието, на мястото  на упокоение на приснопаметния архиепископ Серафим (Соболев).