КОМЮНИКЕ на основание мирното посещение на Негово Светейшество Българския патриарх НЕОФИТ в Русия

2

На 27 май в Патриаршеската резиденция в Даниловския манастир в Москва се състоя двустранна среща-разговор между Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил и Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. В срещата взеха участие и – от българска страна: Видински митрополит Дометиан, Ловчански митрополит Гавриил, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Русенски митрополит Наум, архим. Дионисий – нач.-отдел «Богослужебен» при Светия Синод на БПЦ, Теодор Атанасов – нач. на кабинета на Българския патриарх, и Александра Карамихалева – нач.-отдел «Връзки с обществеността» при Св. Синод на БПЦ.

От страна на РПЦ в срещата участваха и: Волоколамски митрополит Иларион – председател на отдела по външноцърковни отношения, Солнечнегорския еп. Сергий, ръководител на Административния секретариат на РПЦ, Подолския еп. Тихон, нач. финансово-стопански отдел, Възкресенски еп. Сава, зам.-управляващ делата на Московската патриаршия, прот. Николай Балашов – зам.-председател на ОВЦО, и прот. Игор Якимчуг – секретар на ОВЦС по междуправославните отношения.

В хода на разговора двете страни повдигнаха и обсъдиха редица въпроси, касаещи мястото и ролята на св. Православие в съвременния свят, отношенията между сестрите поместни православни църкви и двустранните отношения между Руската и Българската патриаршии, като бяха набелязани конкретни въпроси по засилването на традиционно добрите отношения между двете Църкви и народи.

Участниците в срещата съставиха комюнике, което двамата предстоятели Негово Светейшество патриарх Кирил и Негово Светейшество патриарх Неофит тържествено подписаха в Санкт Петербург на 29 май – последния ден от мирното посещение на Българския патриарх Неофит при Московската патриаршия.

КОМЮНИКЕ

на основание мирното посещение на светейшия Български патриарх НЕОФИТ

в пределите на Руската православна църква

От 23 до 30 май 2014 година се състоя мирно официално посещение на светейшия Български патриарх Неофит в Руската православна църква. Сред съпровождащите Негово Светейшество лица бяха и високопреосвещените: Видински митрополит Дометиан, Ловчански митрополит Гавриил, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Русенски митрополит Наум.

По време на визитата предстоятелите на Руската и на Българската православна църква отслужиха св. Божествена литургия в московския катедрален храм «Христос Спасител» и в «Казанския» катедрален храм в Санкт Петербург, взеха участие в тържествата по случай Дните на славянската писменост и култура, посетиха посолството на Република България в Руската Федерация.

Светейшият патриарх Неофит се поклони на светините на Троице-Сергиевата и Александро-Невската лавра, посети Московската и Санкт-Петербургската духовна школа, храмове и манастири в Москва и Санкт Петербург и Московското подворие на Българската православна църква.

На 27 май в Патриаршеската резиденция на московския ставропигиален Даниловски манастир се състояха разговори между светейшия Московски и на цяла Русия патриарх Кирил и светейшия Български патриарх Неофит и членовете на съпровождащата го делегация на Българската православна църква. Предстоятелите на двете Църкви обсъдиха широк кръг от въпроси, представляващи взаимен интерес.

В частност, двете страни отбелязаха:

• голямото значение на съработничеството между Руската и Българската православна църква в делото за запазване на традиционните духовни и нравствени ценности в живота на братските народи;

• важната роля на Подворията на двете Църкви, в Москва и София, в задълбочаването на двустранните отношения;

• полезността за развитието на православното поклонничество, в частност, пътуванията на православната младеж към светините на Българската православна църква и по местата, свързани с подвизите на воините, сражавали се за освобождението на България от османското иго, и към светините на Руската православна църква;

• символическото значение на строителството в Москва на храм в чест на забележителния син на българския народ св. Киприан, митрополит Киевски, Московски и на цяла Русия;

• готовността да се развива обменът на учащи се между Духовните школи на двете Църкви;

• полезността от пренасянето на светини на Руската православна църква за поклонение на вярващите в България и светини на Българската православна църква в пределите на Московската Патриаршия.

Светейшите патриарси Кирил и Неофит изразиха удовлетворение от основните резултати от състоялия се от 6 до 9 март 2014 г. в Константинополската патриаршия Синаксис на Предстоятелите на Поместните православни църкви, който разгледа ред важни въпроси, касаещи предстоящото свикване на Светия и Велик събор на Православната църква, по време на който беше утвърден принципът на консенсус при приемане на всички решения както по време на Събора, така и на различните етапи от неговата подготовка.

Руската и Българската православна църква считат, че принципът на консенсуса подразбира задължителното участие в предсъборни процеси и на самия Събор на всички Поместни православни църкви без изключение.

Мирното посещение на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит премина в топла и приятелска атмосфера и послужи за укрепване на традиционните братски връзки между Руската и Българската православна църква.