Предстоятель Русской Церкви посетил Рождественский праздник в Московском Кремле

На 8 януари 2013 г. след богослужението в Успенския събор на Кремъл, Светейшият Патриарх на Москва и на цяла Русия Кирил посети Рождественската елха за децата в Държавния Кремълски дворец, която всяка година се организира от Руската Православна Църква съвместно с Управлението на делата на Президента на Руската Федерация, Правителството на град Москва и Правителството на Московската Федерация на профсъюзите.

В хола на Държавния Кремълски дворец Негово Светейшество беше приветстван от децата, на които Предстоятелят връчи подаръци.

Светейшият Владика поговори с шестгодишната Марина Трофимова и с нейната баба – Нина Викторовна Белоусова, които живеят в гр. Костерьово, Петушински район, Владимирска област. Преди известно време Марина написа на Негово Светейшество писмо, като го помоли за среща, и Светейшият Патриарх Кирил я покани на елхата в Кремъл. Момиченцето рецитира стихотворение и получи от Патриарха подарък.

Заместник-председателят на Московската Федерация на профсъюзите А.Б.Мазунов разказа на Негово Светейшество, че днешната елха в Държавния Кремълски дворец е юбилейна: „50 години новогодишна елха и ние се постарахме децата, като видят спектакъла, да станат по-добри, по-умни, да бъдат с по-чисти помисли. Всичко това ние вмъкнахме и в сценария на вълшебната приказка” – каза между другото А.Б.Мазунов.

Светейшият Патриарх Кирил влезе в залата заедно с Марина Трофимова и нейната баба. След музикалната Рождественска прелюдия децата отново приветстваха Патриарха и връчиха подаръци на Негово Светейшество.

След това Светейшият Патриарх се качи на сцената и се обърна към събралите се:

http://youtu.be/aexbMULKPyU

„Скъпи деца, скъпи майки и бащи, баби и дядовци, сърдечно поздравявам всички вас с Рождество Христово!

Днес имаме забележително събитие: Патриаршеската елха в Кремъл. Тя винаги е изпълнена с радост, светлина,мир и спокойствие. Тук идват децата със своите родители. Всичко това много обединява семейството, но обединява не само празникът – обединява, на първо място, Божията благодат.

Днешният ден, вторият ден на Рождество, ние наричаме празник на семейството. На този ден ние споменаваме родствениците на Господа и Спасителя Иисус Христос, тези, които са били редом до Него: Йосиф Обручник, апостол Яков, Неговия брат, цар Давид, които са свързани с Него с роднински връзки. И днес ние имаме особен повод да се молим за това, нашите семейства да бъдат здрави, да има любов между родителите, между родителите и децата, между по-старите и по-младите поколения, защото без семейство не може да се съзижда човешкото общество, в семейството децата получават първата ваксина на духовния живот, получават първите основи на възпитанието и образованието. И колко е важно, семейството да бъде топло, спокойно, радостно място, зареждащо децата с огромна енергия, която би стигнала за целия им живот, така че само един спомен за детството и семейството да предизвика радостно чувство и да дава сила за преодоляване на трудните жизнени обстоятелства.

Днес ние се молим за нашите семейства, и аз се радвам, че именно в този ден на Рождество Христово аз се срещам с всички вас, а чрез вас – с всички наши православни семейства, с бащите и майките, с бабите и дядовците. За мен днешният ден е огромна радост. Аз влязох в тази зала, държейки за ръка шестгодишната Марина Трофимова от Владимирска област. Аз разбрах, че тя гледа по телевизията моите предавания, слуша проповедите и много искала да ме види. И аз също исках да я видя. И ето че днес ние се срещнахме на тази Патриаршеска елха. Дай Боже, на тази елха мнозина от вас да се срещнат, да се запознаят, да се сприятелят, а ако това не се случи, да запазят радостното състояние в душата си.

Всичко това се случва не само защото днес има толкова много красиви, възхитително облечени деца, които така прекрасно се представят, не само защото е препълнена многохилядната зала, но още и затова, че днес с нас е Господ, а от Него зависи нашето щастие, нашето благополучие. И ако родителите са длъжни да съдействат за това, децата им да усвояват основите на вярата, то и децата имат огромна отговорност: те трябва да се молят на Господ за своите бащи и майки, за бабите и дядовците си, защото Господ чува молитвите на децата така, както на никой друг. Именно затова Той е казал: „оставете децата и не им пречете да дойдат при Мене, защото на такива е царството небесно”(Мат.19:14). Запомнете това, скъпи деца, докато вие все още не сте влезли в друга възраст, много силно се молете сега, но и в бъдеще трябва да се молите.

Още веднъж всички вас, скъпи мои, поздравявам с прекрасния велик празник Рождество Христово – със семейния празник, с празника, който ни дава възможност да обновим нашата любов един към друг, да затвърдим нашата вярност един към друг, във взаимното уважение, в готовността заедно да се трудим, в това число и за това, да бъде щастливо, да бъде благополучно нашето младо поколение. Нека благословението на Родилия се във Витлеем Христос Спасител да бъде винаги с вас! Честито Рождество Христово!”

Прощавайки се с децата, Светейшият владика отново се обърна към тях с кратко слово: „Най-главното е вие да ставате добри, защото щастлив може да бъде само добрият човек. Ако човек е добър, тогава в неговото сърце е раят, а ако е зъл – тогава в неговото сърце е адът. Аз ви пожелавам добро във вашите сърца, и каквото и да ви говорят, и каквото и да ви учат, запомнете, че доброто прави човека щастлив, а доброто винаги се поддържа от вярата. Бог да ви съхрани всички в православната вяра! Честит празник!”

След Рождественското тържество на децата бяха раздадени подаръци.

Пресслужба на Патриарха на Москва и на цяла Русия