Патриаршее служение в праздник Собора Пресвятой Богородицы в Успенском соборе Московского Кремля

На 8 януари 2013 г., на празника Събор на Пресвета Богородица, на втория ден от Рождественските празници, Светейшият Патриарх на Москва и на цяла Русия Кирил отслужи Божествена литургия в Патриаршеския Успенски събор на Московския Кремъл.

http://youtu.be/mFhTGwmDJus

С Негово Светейшество съслужиха: Истрински архиепископ Арсений, първи викарий на Светейшия Патриарх за гр. Москва; Броницки епископ Игнатий, председател на Синодалния отдел за работа с младежта; протойерей Владимир Диваков, секретар на Патриарха на Москва и на цяла Русия за гр. Москва; благочиние на гр. Москва и столично духовенство.

Сред молещите се по време на богослужението имаше преподаватели и курсисти от Факултета за православна култура при Академията на ракетните войски със стратегическо предназначение „Петър Велики”.

По време на богослужението пя Московският синодален хор под диригентството на Алексий Пузаков.

Рождественското послание на Светейшия Патриарх на Москва и на цяла Русия Кирил до архипастирите, пастирите, дяконите, монашеството и до всички верни чеда на Руската Православна Църква прочете благочинният на Възкресенски окръг в гр. Москва и настоятел на храма „Възкресение Христово” в Соколники – протойерей Александър Дасаев.

След завършване на Литургията Светейшият Патриарх Кирил се обърна към вярващите с проповед.

http://youtu.be/yszJopWdbaw

Пресслужба на Патриарха на Москва и на цяла Русия