Предстоятелят на Българската православна църква се поклони на светините на Санкт-Петербург

DSC_0331

На 28 май 2014 г., в рамките на официалното посещение в пределите на Руската православна църква, Светейшият Български Патриарх Неофит посети редица храмове и манастири в Санкт-Петербург. Той беше съпроводен от: Видинския митрополит Дометиан; Ловчанския митрополит Гавриил; Варненския и Великопреславски митрополит Йоан; Русенския митрополит Наум –главен секретар на Светия Синод на Българската Православна Църква; началника на отдел „Богослужебен” при Светия Синод на Българската православна църква архимандрит Дионисий (Мишев), представителя на Българския Патриарх при Московския и на цяла Русия Патриарх – архимандрит Теоктист (Димитров), а също и от генералния консул на Република България в Санкт-Петербург – госпожа Петя Христова Несторова.

От страна на Руската православна църква гостите бяха съпроводени от: първия заместник-управител на делата на Московската Патриаршия Воскресенския епископ Сава, представителя на Светейшия Московски и на цяла Русия Патриарх при Светейшия Български Патриарх – архимандрит Филип (Василцев), секретаря на Отдела за външни църковни връзки по междуправославните отношения протойерей Игор Якимчук, секретаря на представителството на Руската православна църква в България йеромонах Зотик (Гаевский), сътрудника на Секретариата на ОВЦС по междуправославните отношения А.Ю.Хошев.

В храма „Възкресение Христово” („Спас на крови”) на Светейшия Владика беше предложена екскурзия. Заместник-директорът на ГМП „Иксакиевски събор”- В.А. Зеленченко разказа историята на построяването на храма-паметник, за особеностите на неговата архитектура и вътрешна украса.

На мястото, където е бил смъртно ранен император Александър Николаевич – освободител на България, Предстоятелят на Българската православна църква и съпровождащите го лица изпяха тропар за Възкресение Христово, след което беше огласена „Вечная памят” на Царя Освободител. В памет от посещението на събора в чест на Възкресение Христово, В.А.Зеленченко поднесе на Светейшия Патриарх Неофит албум за храм-паметника.

След това Светейшият Патриарх Неофит посети Свето-Троицкия събор на Александро-Невската Лавра, където се поклони на мощите на светия благоверен княз Александър Невски и на почетната икона на Божията Майка „Скоропослушница”.

Епископ Назарий топло приветства високия гост, определяйки неговата визита като историческа, и особено подчерта, че Патриаршеският събор в град София, както и Александро-Невската Лавра, е посветен на светия княз Александър Невски. На молитвена памет на Предстоятеля на Българската православна църква владика Назарий поднесе панагия и икона на светия благоверен княз Александър Невски, изработени в манастирските работилници по случай 300-годишнината от основаването на Лаврата, и изпроси милитви от Светейшия владика за светата обител.

В ответно слово Негово Светейшество благодари на владиката на наместника, на братството и енориашите за радушната среща и внимание към Българската православна църква. Светейшият Патриарх Неофит, подчерта, че катедралният грам „Св.Александър Невски” в София е символ на България и на столицата, а също така е и място, където се извършват всички тържествени събития в църковния живот. „Светият благоверен княз Александър Невски е бил небесен покровител на император Александър Николаевич, освободил българския народ от турско робство”, – отбеляза Негово Светейшество. Като се обърна на руски език към вярващите, Предстоятелят на Българската православна църква призова над всички благословението на благоверния княз Александър Невски”.

В същия ден, Светейшият Патриарх Неофит посети Йоановския манастир на Карповка, построен с усърдието на светия праведен Йоан Кронщадски. Манастирът, станал впоследствие място за неговото упокоение, е бил наречен в чест на преподобния Йоан Рилски, небесен покровител на Кронщадския пастир.

По време на посещението на обителта гостите бяха съпровождани от ректора на Санкт-Петербургската Духовна академия и семинария – Петерховския архиепископ Амвросий.

На вратите на обителта Негово Светейшество беше посрещнат от игуменката Людмила (Волошина) и сестрите. Високият гост посети храма „Преп. Йоан Рилски”, където прочете молитва към светеца, и се обърна с приветствено слово към настоятелницата, сестрите и енориашите на обителта:

„Особен трепет и вълнение изпитваме днес, когато се намираме в манастира, посветен на закрилника и покровителя на българския народ преподобния наш отец Йоан, пустиножител, Рилски чудотворец.

Известно е, че Рилският подвижник станал първият южнославянски светец, в чест на когото е въздигнат храм в необятната руска земя. От 15 век неговото име се споменава в много руски богослужебни книги. Св. Йоан Рилски е покровител на гр. Рилск, Курска област. Но почитта към българския светец особено се засилила след появата на светилника не само на Руската, но и на Вселенската църква – свети Йоан Кронщадски, чийто небесен покровител и пример за подражание бил преподобни Йоан Рилски.

В знак на своето дълбоко преклонение пред Рилския подвижник, свети Йоан Кронщадски въздигнал този манастир.

Св. Йоан Рилски, както свидетелства неговият житиеписец св. патриарх Евтимий Търновски, е „образец на желаещите доброто и за ревнителите на добродетелта, понеже в него са събрани всички добродетели”. Той пребъдвал „винаги в страх от Господа”, благоугаждал Нему с пост и молитви, и бил „всецяло запленен в Божията любов, сякаш един от серафимите, горящ духом към Господа, своя Бог”.

Нека свързани в почитта си към преподобни Йоан Рилски и свети Йоан Кронщадски, нашите два братски славянски народа да пребъдват в единението на вярата и любовта, и Бог на любовта и на мира да бъде с всички нас (2 Кор. 13:11). Амин. »

Светейшият Патриарх Неофит предаде в дар на Йоановския манастир икона на преподобни Йоан Рилски и картина с изображение на Троянския манастир. От своя страна настоятелницата на обителта преподнесе на Светейшия Владика икона на свети праведен Йоан Кронщадски.

След това членовете на делегацията посетиха гробницата, където се покоят мощите на преподобни Йоан Кронщадски. Предстоятелят на Българската православна църква целуна трона и прочете молитва на светия основател на манастира. Вечерта Светейшият Български Патриарх Неофит и членовете на делегацията се молиха по време на всенощното бдение в Казанския събор на Въскресенския Новодевичи манастир.

Служба за комуникации на ОВЦС/Патриархия.ru

Видео Православен телеканал «Союз»