Патриарх Сербский Ириней выразил обеспокоенность в связи с проявлениями враждебного отношения к Русской Православной Церкви

Светейшият Сръбски Патриарх, архиепископ Печки, митрополит Белградско-Карловацки Ириней изпрати до Светейшия Московски и на цяла Русия Патриарх Кирил писмо, в което изразява  безпокойство във връзка с проявите на враждебно отношение  към Руската Православна Църква и осъди кощунствените акции в храма  на Руската  църква. Предстоятелят на Сръбската църква  подчертава, че подобни постъпки  е невъзможно да бъдат оправдани с никакви политически или други причини.

            Пълният текст на писмото е даден по-долу:

Ваше Светейшество, възлюблений в Господа Събрат!;

От все сърце приветствам Ваша Святост с пожелание за мир и много милост от Господа на Вас и на цялата братската Руска Църква!

Цялата пълнота на Нашата Свята Църква беше огорчена и възмутена от известията за устроената  от богохулниците кощунствена недопустима  постъпка в Московския катедрален храм „Христос Спасител”. Както  и  известието, че други безумци в Русия и  в Украйна са посегнали върху Божии храмове и върху изображението на Честния Животворящ Кръст, изразявайки по този начин подкрепата си към тези богохулници.

Ние с цялата си решителност осъждаме тези отвратителни, богопротивни постъпки, които  е невъзможно да бъдат оправдани с никакви политически или други  причини. Те  живо ни напомнят за страшните престъпления на безбожните  хора  от миналия век. Разпространените в някои  средства за масова информация опити  за лъжливо оправдаване на случилото се огорчават сърцата  на вярващите хора  от сръбския народ.

Но ние знаем, че  „Бог поругаван не бива. Каквото посее човек, това и ще пожъне” (Гал.6:7), и че „смехът на глупавите е също, както кога пращи тръне под котел.”(Екл.7:6).

За всеки вярващ човек по целия свят, а и за всеки, който уважава  чуждите убеждения, трябва да е ясно, че подобни действия са недопустими.

Цялата пълнота на нашата Сръбска църква преживява и  моли Бога  и Неговата Пречиста Майка, Той да изпрати  умиротворение и вразумление на обществото на братския нам народ на Русия.

Всемилостивият Господ да дари на  Ваше Светейшество, на архипастирите, на честния клир, на монашествуващите и на всички вярващи  от Вашата Свята Църква всесилна, необратима помощ и мъдрост в тези сложни времена.

На Ваше Светейшество събрат и съслужител пред Престола Божий

+Ириней,

Архиепископ Печки,

Митрополит Белградо-Карловацки,

Патриарх Сръбски