Католический епископат Литвы выразил солидарность с Русской Православной Церковью перед лицом нападок на христианскую веру

На 18 октомври 2012 г. председателят на Литовската епископска конференция – архиепископ Каунаски Сигитас Тамкявичюс изпрати  писмо до  председателя на Отдела за външноцърковни връзки (ОВЦВ) Волоколамския  митрополит Иларион, в което  от името на католическата епископия в Литва изразява безпокойство във връзка с нападките срещу религията, зачестили през последно време в Русия.

„Засилващите се противоречия между  свободата на самоизразяване и уважение към религиозните  убеждения на другите хора често довеждат до отвратителни провокационни нападки върху религията, за извършването на които  се използват обществени пространства, – се  казва в писмото на архиепископ Тамкявичюс. За съжаление, тази нарастваща  тенденция  се наблюдава в много региони на света. Въпреки че гоненията  ни съпровождат  по цялото протежение на нашия християнски път, ние трябва да продължаваме упорито да се трудим за това  да победим злото с добро”.

От името на католическата йерархия на Литва архиепископ Тамкявичюс изрази солидарност с  Руската Православна Църква и изрази надежда, че хората ще се научат да използват дадената им от Бога  свобода за мирно съзидание.

Службата за комуникация при ОВЦВ