Паломники Патриаршего Подворья поклонились святыням Вечного города


На 23 и 24 ноември поклониците от Патриаршеското Подворие посетиха: катакомбите на светия мъченик Себастиян, където беше извършен молебен за мъчениците и за всички светии, просияли в Земята Италийска; катедралния хрям в гр. Рим „Св. пр.Йоан Предтеча” в Латерано; църквата „Великата Божия Майка”; църквата „Св. апостол Павел извън крепостните стени”.

В храма „Св. влмч. Екатерина” архимандрит Филип съслужи Божествената литургия заедно с настоятеля архимандрит Антоний (Севрюк) и протойерей Вячеслав Бачин, настоятел на храма „Св.Николай” в гр. Рим.

На този ден, когато Руската Православна Църква празнува паметта на светия апостол Филип, настоятелят на храма „Св.Николай” протойерей Вячеслав Бачин предаде като дар на енорията на църквата „Св.влмч.Екатерина” частица от мощите на светия апостол.

Архимандрит Филип благодари на настоятеля архимандрит Антоний и на протойерей Вячеслав Бачин за възможността да се отслужи съвместно Божествената литургия в храма, с който са свързани дълги години от неговото свещеническо служение във Вечния град.

Архимандрит Филип разказа за историята и за настоящата дейност на Патриаршеското Подворие и подари на енориашеската библиотека книги за архиепископ Серафим (Соболев) и Руската църква в София, издадени от Подворието през 2011 г. по случай 130-та годишнина от рождението на Владиката.

След това в трапезарията на храма се състоя чаепитие.