На совещании по «Программе-200» обсудили вопросы строительства храма, сооружаемого в Москве по просьбе Синода Болгарской Православной Церкви


На 24 октомври 2013 г. депутатът от Държавната Дума на РФ В.И. Ресин, отговарящ от страна на Правителството на Москва за изпълнението на програмата по строителството на 200 храма в столицата, проведе в катедралния съборен Храм „Христос Спасител” поредното съвещание относно изпълнението на програмата. На заседанието бяха разгледани площадките, на които в най-близко време ще бъде разгърнато строителството на храмовите комплекси.

Особена покана на съвещанието получи руководителят на Службата по търговско-икономически въпроси при посолството на България в Русия, директорът на Центъра по промишлеността на Република България в Москва Илиян Цонев.

Преди това Светият Синод на Българската Православна Църква са обърна към Московската Патриаршия с молба да се издигне в рамките на «Програма-200» малка църква за българската православна диаспора и да се посвети на свети Киприан, митрополит Киевски, който е родом от България. С благословита на Светейшия Московски и на цяла Русия Патриарх Кирил беше определен участък на улица „Красний Маяк”. Именно тук живеят най-много българи, решили да свържат съдбата си с руската столица. За изпълнител бе избрана българската фирма „Главболгарстрой”АД.

Това лято за освещаването на основния камък на бъдещата светиня пристигна лично Светейшият Български Патриарх и Софийски митрополит Неофит. Дойде времето да се пристъпи към активни строителни работи: площадката е оградена, докарано е необходимото оборудване, както и битовите помещения за строителите. „Ние трябва да активизираме българската община, за да започнат хората да събират средства, да публикуваме сметката на енорията, да се проведат редица срещи с българските предприемачи”, — отбеляза представителят на посолството на България в РФ Илиян Цонев, отговаряйки на въпросите на журналистите.

„На 5-6 ноември в Москва ще се проведат „Дни на София”, ще пристигне кметът на българската столица Йорданка Фандъкова. „Надяваме се, че на срещата с главата на руската столица Сергей Собянин въпросът за строителството на светинята в Чертаново ще бъде включен в дневния ред”, каза Илиян Цонев.

Светейшият Патриарх Неофит в приветственото си слово, след полагане основите на храма в чест на св. Киприан, изрази надежда, че новата енория ще стане „истинска крепост на православната вяра на двата народа, символ на единството на двете църкви”. На свой ред ръководителят на Департамента за междурегионално сътрудничество, национална политика и връзки с религиозните организации на Москва Ю.Артюх заяви: „Сега вече малка частица от добрата, слънчева българска земя ще има в Москва, и нашите единоверци и братя ще имат свой собствен храм. Столичното правителство и в бъдеще ще съдейства за единството на нашите народи”.

Пресс служба на Фонда за поддържане на строителството на храмове в гр. Москва/Патриархия.ru