Начался Первосвятительский визит Святейшего Патриарха Кирилла в Эстонию

На 14 юни 2013 г. Негово Светейшество Московският и на цяла Русия Патриарх Кирил пристигна в Естония. На летището в Талин Светейшият Владика беше посрешнат от Талинския и на цяла Естония митрополит Корнилий, Невския и Причудски епископ Лазар, държавният секретар на Естонската Република Хейки Лот и посланниците на Русия и Естония. В състава на делегацията, съпровождаща Предстоятеля на Руската Православна Църква са председателят на Отдела за външни църковни връзки на Московската Патриаршия Волоколамският митрополит Иларион и ръководителят на Административния секретариат на Московската Патриаршия Солнечногородският епископ Сергий.

По време на разговора си с журналистите Негово Светейшество Патриарх Кирил отбеляза: „ Аз съм бил много пъти в Естония, с Естония е свързано моето детство. Като дете и юноша аз неведнъж идвах тук: моите родители живееха тук на вилата си, а аз идвах при тях, а също така неведнъж съм правил поклонение до Пюхтицкия манастир. На мен и самата Естония ми е много близка, и нейният народ, нейните обичаи, нейната култура.

Днес аз пристигнах в Естония във връзка с празнуването на 20-та годишнина от подписания от моя блаженопочинал предшественик Патриарх Алексий ІІ Томос за автономия на Естонската Православна Църква, предоставящ й права на самоуправление. Това беше много важно събитие, което положи основата на по нататъшното укрепване на Православието на Естонска земя.

Както винаги, най-главното, какво ще правя – ще се моля пред светини, ще извършвам богослужения. Ще бъде осветен нов православен храм. Надявам се да посетя Нарве и Пюхтицкия манастир. Още сега ние ще се отправим в катедралния храм „Св. Александър Невски”, където ще бъде отслужен молебен. В програмата на визитата също така има среща с ръководството на страната – аз считам това за много важно, отчитайки, че религиозният фактор винаги е играл, играе и ще играе значителна роля, в това число и в развитието на отношенията между държавите и народите. Дай Боже, отношенията между Русия и Естония да се усъвършенстват, да стават все по-добри за благото на народите от двете страни”

На 16 юни Светейшия Московски и на цяла Русия Кирил ще освети храма посветен на иконата на Божията Майка «Скоропослушница» в талинския район Ласнамяе и ще оглави отслужването на Божествената литургия в новоосветения храм.

(Виж пълния текст на руски език)