На Патриаршем Подворье будут отслужены панихиды по владыке Серафиму (Соболеву)

Две панихиди по повод 64 години от кончината на Дядо Владика Серафим (Соболев) ще бъдат отслужени в храма „Св. Николай Мирликийски – Чудотворец” (Руска църква в София) при Подворието на Московския и на цяла Русия Патриарх в София.

Първата от тях, на 23 февруари (неделя), е планирана да започне от 11.00 часа- веднага след Светата Литургия.

Втората ще бъде отслужена на 26 февруари (сряда) от 10.00 часа – денят, в който той си отива от този свят през 1950 година.

Панихидите ще бъдат в криптата на храма, където е погребан Дядо Владика Серафим.

Вярващите отправят към него молитвите си, като към светец, макар и той да не е канонизиран. Според многобройните свителества на хора, събрани от служителите при храма, той помага с молитвеното си застъпничество за благоприятното разршаване на проблеми от различен характер.

Подворието в София вече е подало документи в Москва. Очаква се процедурата да бъде задвижена. Намерението за канонизацията е още от 2007 година. Тогава комисия от Синода на Българската православна църква, оглавявана от покойния вече Доростолски митрополит Иларион дори събираше сведения за чудесата, извършвани приживе и посмъртно от архиепископа. Това е едно от задължителните условия, за да бъде обявен един християнин за светец, независимо колко благочестиво е живял.

Подворие на Московския и на цяла Русия Патриарх в София продължава да събира свидетелства за молитвеното застъпничество на Дядо Владика Серафим Соболев.

Вярващите, на които той е помогнал, могат да изпращат своите свидетелства за това на адрес:

Подворие на Руската Православна Църква в София

Храм „Св. Николай – Чудотворец”

Бул. „Цар Освободител” № 3

П. Код: 1000 гр. София

или на e-mail: s_nikola_sofia@dir.bg

Вашите свидетелства ще ускорят процеса на канонизация на Дядо Владика, които всички ние почитаме и уважаваме.

Благодарим Ви!