Детские Библии для храма св. вмч. Пантелеимона

Проф. Дечко Свиленов дари детски Библии и авторската си книга  „Живот след смъртта” на храма „Свети Пантелеймон” в столичния квартал „Княжево”, който се обгрижва от Подворието на Московския и на цяла Русия Патриарх в София. Дарението бе прието от отец Димитър Тухчиев, който служи в храма „Свети Пантелеймон”.

Това е второто дарение за Подворието на православна литература от проф. Свиленов. Заглавията, които той издава, са с писменото одобрение и благословение от  Светия Синод на Българската православна църква. Голяма част от тях са залегнали в програмата на предмета Религия в българските училища, като например детска Библия, Християнска етика и други.

Проф. Свиленов осигурява периодично чрез спонсори детски храни, дрехи и медикаменти за живеещите в сиропиталището на отец Иван в село Нови Хан.

Проф. д-р Дечко Свиленов е роден на 29 октомври 1941 г. След като завършва Софийската духовна семинария и Медицинската академия в София, в началото на 70-те години, емигрира в Германия. Там прави медицинска кариера като патолог. Връща се в родината след промените през 1989 г., когато това става възможно за емигрантите, и основава фондация „Приятели на България”. Започва издаването на православна литература със спонсорства, които намира сам сред православни вярващи в България и в чужбина. Проф. Дечко Свиленов е човекът, който успя да осигури финансиране за преподаването на вероучение в няколко детски градини в квартал „Дружба” в София в началото на 90-е години.  Това бе първата по рода си такава инициатива в страната.

Благодарим на проф. Дечко Свиленов за дарителския жест!