Волоколамският митрополит Иларион бе удостоен с най-високата награда на Българската православна църква

DSC06615

На 17 декември 2014 г. в Синодалната палата в София се състоя среща на председателя на Отдела за външни църковни връзки на Московската Патриаршия Волоколамския митрополит Иларион със Светейшия Български патриарх Неофит и членовете на Светия Синод на Българската православна църква.

В срещата взеха участие Ловчанският митрополит Гавриил, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, викариите на Негово Светейшество Българския патриарх – Тивериополският епископ Тихон и Браницкият епископ Григорий, секретарят на Светия Синод на Българската православна църква архимандрит Герасим (Георгиев), началникът на Синодалния отдел на БПЦ за връзки с обществеността А.И. Карамихалева.

От страна на Московската Патриаршия участваха: настоятелят на Подворието на Руската православна църква в София архимандрит Филип (Василцев), секретарят на ОВЦС по междуправославните отношения протойерей Игор Якимчук, секретарят на Подворието йеромонах Зотик (Гаевский), йеродякон Николай (Оно). Също така присъстваха Извънредният и Пълномощен посланник на Русия в България Ю.Н. Исаков, председателят на Балканското атонско сдружение А.В. Кристов, експертът по въпросите на международната енергийна безопастност Д.Е. Малъшев.

Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит приветства председателя на ОВЦС и съпровождащите го лица.

/Виж пълния текст на руски език/