Волоколамският Митрополит Иларион пристигна в София

WP_20141217_007

На 17 декември 2014 г. с благословението на Светейшия Московски Патриарх и на цяла Русия Кирил започна посещението в България на Волоколамския митрополит Иларион, председател на Отдела за външни църковни връзки на Московската Патриаршия. Архипастирят се съпровожда от секретаря на ОВЦС по междуправославните отношения протойерей Игор Якимчук и йеродякон Николай (Оно).

На летището представителите на Руската православна църква бяха посрещнати от Тивериополския епископ Тихон – настоятел на храма «Св. Александър Невски» в София, архимандрит Герасим (Георгиев) – секретар на Светия Синод на Българската Православна Църква, архимандрит Филипп (Василцев) – настоятел на храма Св. Николай» -Подворие на Московския и на цяла Русия Патриарх в София, а също така и от втория секретар на посолството на Руската Федерация в България Е. Приходко.

По време на посещението, което ще продължи от 17 до 19 декември и е свързано с отбелязването на 100-годишнината от великото освещаване на храма-Подворие «Св. Николай» в София, митрополит Илларион ще се срещне с Предстоятеля на Българската Православна Църква, представители на държавната власт в страната, ще отслужи богослужение в храма «Св. Николай», ще говори пред студентите на Великотърновския университет.

Служба за коммуникация на ОВЦС