Икона Царственных страстотерпцев принесена в кафедральный собор г.Варны

ikona pribila v sobor (10)

На 9 февруари, събота, делегацията на Руската Православна Църква водена от Лодейнополския епископ Мстислав, викарий на Санкт-Петербургската епархия, донесе във варненската катедрала „Успение Богородично” иконата на Царствените страстотерпци.

На южния вход на катедралния храм иконата беше посрещната от Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, Главиницкия епископ Йоан и сбор от духовенството на Варненско-Великопреславска митрополия.
Иконата на Царствените страстотерпци беше внесена в храма от епископ Мстислав и беше поставена в специално изготвен за нея проскинетарий.

След това беше отслужен молебен към Царствените страстотерпци, след който митрополит Кирил приветства епископ Мстислав и делегацията на Руската православна църква.

В ответно слово епископ Мстислав каза, че „с благословението на Светейшия Патриарх на Москва и цяла Русия Кирил и Санкт-Петербургския и Ладожки митрополит Владимир ние носим в дар иконата на Царствените мъченици и страстотерпци, покровители на нашия град”. След това владиката Мстислав прочете посланието на Санкт-Петербургския и Ладожки митрополит Владимир.

Послание на Санкт-Петербургския и Ладожки митрополит Владимир:

Богослужението завърши с произнасянето на уставните многолетствия.