Божественная литургия в Варне в день памяти новомучеников и исповедников российских

2013-02-10 БЛ в Варне в день памяти новомучч и испп российских (5)


В неделя, 10 февруари, Божествината литургия в катедралния храм на гр. Варна оглави Варненският и Великопреславски митрополит Кирил в съслужение с Лодейнополския епископ Мстислав, викарий на Санкт-Петербургската митрополия, стобийския епископ Наум, главен секретар на Светия Синод на Българската Православна Църква, Знеполския епископ Йоан, викарий на Софийска митрополия, Браницкия епископ Григорий, игумен на Троянския манастир, настоятеля на Патриаршеското Подворие в София, игумен Филип (Василцев), протосингела на Софийска митрополия Ангел Ангелов и духовенство от Варненско-Преславска митрополия. На този ден Руската Православна Църква чества паметта на новомъчениците и исповедниците просияли в Русия. В навечерието, на 9 февруари, с благословението на Светейшия патриарх на Москва и цяла Русия Кирил и на Санкт-Петербургския и Ладожки митрополит Владимир делегацията на Руската Православна Църква донесе в катедралата на гр. Варна икона с лика на царствените страстотерпци.

След края на Божествената литургия, Варненският и Великопреславски митрополит Кирил топло приветства делегацията на Руската Православна Църква.


В отговор Лодейнополският епископ Мстислав прочете послание от Санкт-Петербургския и Ладожки митрополит Владимир по случай днешното събитие и предаде на владиката Кирил паметни подаръци.

Послание на митрополит Владимир

В същия ден делегацията на Руската Православна Църква отпътува за София. Същата вечер в криптата на Патриаршеското Подворие епископ Мстислав извърши заупокойна лития на мястото на упокоение на приснопаметния архиепископ Серафим (Соболев).