Йерарх от Украинската православна църква към Московската Патриархшия взе участие в празника на преп. Димитър Басарбовски

DSC_5207

На 27 октомври, управляващият делата на Украинската православна църква и ректор на КДАиС Борисполски и Броварски митрополит Антоний, в рамките на пребиваването си в България, по покана на Русенския митрополит Наум посети Басарбовския манастир в Русенска епархия.
В деня на почитане паметта на Димитър Басарбовски, Борисполски и Броварски митрополит Антоний (Георгиев), настоятелят на Българското Подворие в Атина архимандрит Атанасий (Султанов), представители на Румънската и Еладската православни църкви и духовенството на Русенската митрополия извършиха Божествена литургия.
По време на Божествената литургия се молиха настоятелят на Патриаршеското Подворие архимандрит Филип (Василцев), главата на администрацията на Киевската Митрополия протойерей Владимир Коцаба, секретарят на Представителството на Руската православна църква в България йеромонах Зотик (Гаевски). По време на Богослужението пя хорът на свещениците на Русенската митрополия.
След завършване на Божествената литургия владика Антоний благодари на митрополит Наум за гостоприемството и му връчи архиерейски кръст и панагия. На свой ред владика Наум подари на митрополит Антоний малък комплект архиерейско облачение. След това архипастирите отслужиха водосвет. След завършване на богослужението митрополит Антоний се обърна към събралите се и помоли владика Наум и всички вярващи да се молят за мир в Украйна.