Една година от кончината на приснопаметния Варненски и Великопреславски митрополит Кирил (†09.07.2013)

1a

На 9 юли 2014 г. се навърши една година от кончината на приснопаметния и обичан наш архиерей, Варненския и Великопреславски митрополит Кирил.

Всемилостивият Бог прие душата на един скъп наш архиерей, добър човек и деен митрополит, който се грижеше за епархията си.

По този скръбен повод в катедралния храм „Успение Богородично” беше отслужена Заупокойна света Литургия, след нея и панихида в храма, както и трисагий на гроба за покойния митрополит Кирил. Извършени бяха от Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан в съслужение с Техни Високопреосвещенства Старозагорски митрополит Галактион, Ловчански митрополит Гавриил, Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Неврокопски митрополит Серафим, Русенски митрополит Наум; преосвещения Крупнишки епископ Инокентий, високопреподобния архимандрит Филип, настоятел на Руското патриаршеско подворие в София, всепреподобния йеромонах Емилиян, който представляваше Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Амвросий, и духовенство от епархията.

Прекланяйки се пред светлата памет на митрополит Кирил с любов, молим Господ да му дарува блажен мир и вечен покой!

По материали на официалния сайт на Св. Синод на Българската православна църква