Делегация Русской Православной Церкви приняла участие в отпевании Святейшего Патриарха Болгарского Максима

На 9 ноември 2012 г. делегация на Руската Православна Църква, оглавявана от Преосвещения митрополит на Ташкент и Средна Азия Викентий – глава на Средноазиатския митрополитски окръг, взе участие в състоялите се в София траурни мероприятия по повод блажената кончина на 6 ноември т.г. на Светейшия Български Патриарх Максим. От Московската Патриаршия в погребението на Предстоятеля на Българската Църква участваха също така Представителят на Патриарха на Москва  и на цяла Русия при Българския Патриарх игумен Филип (Василцев) и сътрудникът на Отдела за външно-църковни връзки йеромонах Стефан (Игумнов).

Сутринта на 9 ноември членовете на Светия Синод на Българската Православна Църква начело  с временно председателстващият  в малък състав  Синод  Великотърновския митрополит Григорий в Патриаршеския храм в София – храм-паметника, носещ името на св.блгв. княз Александър Невски – отслужиха заупокойна Литургия за блаженопочиналия Предстоятел на Българската Православна  Църква. В  съслужението участваха също така множеството представители на Поместните Православни Църкви, пристигнали  в София, за да споделят мъката  от загубата за Светейшата Българска Църква: Аксумският митрополит Петър (Александрийска Патриаршия), Вострумски митрополит Тимотей (Йерусалимска Патриаршия), митрополитът на Ташкент и Средна Азия Викентий, митрополитът на Черна гора и Приморието Амфилохий (Сръбска Патриаршия), Месаоритският епископ Григорий (Кипърска Православна Църква), Круйският епископ Антоний (Албанска Праваславна Църква), Холмският и Люблински  архиепископ Авел (Полска Православна Църква) и Ходонийският епископ  Йоаким (Православна Църква в Чешките земи и Словакия).

В олтара след богослужението се молиха Предстоятелите на Поместните Православни Църкви:  Светейшият Константинополски Патриарх Вартоломей, Светейшият Сръбски Патриарх Ириней, Блаженейшият епископ Атински и на цяла Елада Йероним, Блаженейшият Албански архиепископ Анастасий, а също и Трануполският митрополит Герман (Константинополска патриаршия), Филипополският архиепископ  Нифон (Антиохийска Патриаршия), Зугдидският и Цаишски Герасим (Грузинска Патриаршия), Олтенийският митрополит Ириней (Румънска Патриаршия) и Генералният секретар на Светия Синод на Еладската Православна Църква Диавлийският епископ Гавриил.

След завършване на заупокойната Литургия Светейшият Константинополски Патриарх  Вартоломей  оглави чина за опяване на новопредставления Светейший Български Патриарх Максим. Заедно с Главите и представителите на Поместните Православни Църкви да изпратят в последния  земен път Светейшия Патриарх Максим взеха участие  архиереите на Българската Православна Църква, Президентът на България Р.Плевнелиев, Председателят на българския Парламент Ц.Цачева, други представители  на българската власт, множество клирици и миряни, представители на католическата, арменската общини и мюсюлманската общност в България.

След трогателното прощаване с блаженопочившия  Патриарх, членовете на Светия Синод  на Българската Православна Църква  извършиха погребението на своя Предстоятел в Успенската църква  на Троянския  ставропигиален манастир, откъдето в детските  си години  бъдещият Български Патриарх  е поел своя монашески път.

Траурните мероприятия  завършиха с поменна трапеза, на която Главите  и представителите на Поместните Православни църкви  изказаха съболезнования  на Светия Синод на Българската Църква.

Митрополитът на Ташкент и на Средна Азия Викентий  прочете  посланието на Светейшия Патриарх на Москва и на цяла Русия:

„Възлюблени в Господа събратя-архипастири!

Целият православен свят съчувства  днес на Българската Православна Църква, която изпраща  в последния му земен път своя любим Първосветител, един от  изтъкнатите Първойерарси  на нашето време – Светейшия Максим, Софийски Митрополит и Български Патриарх.

От детските си години бъдещият Патриарх  е тръгнал след Господа Иисуса Христа, приемайки  ангелския образ  и поемайки пътя на пастирското служение. С добрия подвиг (вж 2 Тим.4:7) се е подвизавал той на това поприще, укрепвайки  в силата и възраствайки в многото добродетели, които на протежение повече от четири десетилетия  е проявявал  в цялата пълнота и красота на  патриаршеския престол на древната българска Църква.

Пламенната ревност за светата православна вяра, дълбокото смирение  и непреклонното  духовно мъжество на патриарх Максим му донесоха искрената любов и почит на народа Божий. По време на смута и неуредиците той  остана непоколебим стълб на Православието, твърдо противопоставяйки се на силите, полакомили се да раздерат  хитона Христов. В борбата за Църквата Патриарх Максим заложи своята душа, за да събере божиите чеда  заедно (вж Йоан11:52), прославящи  Господа в лоното на каноничната Българска Патриаршия.

Молитвените въздихания за упокой на новопредставилия се Български Патриарх Максим се възнасят днес в небето не само в България, но и в Русия, Украйна, Белорусия, Молдова и в други страни с каноническо присъствие на

 

Московската Патриаршия. Покойният  Български Първосветител винаги  е бил  приятел на Руската Православна Църква. Пет години от своя живот той  отдаде на служение в Москва на поста  настоятел на Българското Подворие  при Патриарха на Москва и на цяла Русия, а впоследствие като Български Патриарх  многократно  е посещавал с братски визити места на Руската Православна Църква. Той направи твърде много за   заздравяване на отношенията между нашите Църкви.

Имах възможността в ранна възраст лично да се запозная  с Патриарх Максим, който винаги  за мен е бил пример  за дейна християнска вяра, монашеска мъдрост и пастирска любов.  Съвсем скоро, през дните на Светата Пасха, аз имах радостта  да общувам  с Негово Светейшество и известието  за неговото възнасяне  във вечността изпълни с печал моето сърце.

Българската Православна Църква осиротя  и ние споделяме  с нашите братя мъката от загубата.  Но  тази печал, която днес ни е обхванала, е светла, защото Господ Иисус Христос  и призовал при Себе си   великия йерарх, който умря, стар и сит на живот (вж Иов 42:17). Вярвам, че никога той няма да остави с молитвено ходатайство своите духовни чеда.

Ваши Високопреосвещенства и Преосвещенства! От името на архипастирите, на честния клир, боголюбивото монашество и миряните на Руската Православна Църква приемете моите съболезнования във връзка с кончината на Първосветителя на Българската Църква. Намирайки се на път за Йерусалим, аз се присъединявам към Вас в молитвите за упокой  на душата на  новопредставилия се.

Господ Иисус Христос. Неделя, живот и покой на починалите раби Свои, да въдвори душата  на починалия Български Патриарх Максим в селенията на праведните. Вечна и блага да е паметта му.

С любов към Господа

+ Кирил

Патриарх на Москва и на цяла Русия”

В същия ден митрополитът на Ташкент и на Средна Азия посети Подворието на Патриарха на Москва и на цяла Русия в София и извърши  заупокойна лития на мястото, където е погребан  архиепископ Серафим (Соболев). Настоятелят на Подворието  – игумен Филип (Василцев) – в словото си отбеляза, че блаженопочившия  Светейший Български Патриарх Максим  през февруари 1950 г. е участвал в  погребението на владиката Серафим, когото почитал като  подвижник на вярата и благочестието.

Служба за комуникации на ОВЦС