Болгарская Православная Церковь отметила 98-летие своего Предстоятеля — Патриарха Максима

Българската Православна Църква отбеляза 98-та годишнина на своя Предстоятел – Патриарх Максим

На 29 октомври в катедралния храм-паметник „Св. Александър Невски“ беше отслужена тържествена Св. Литургия в чест на 98-я рожден ден на Патриарха. На Литургията присъстваха представители на Поместните Православни Църкви, които в навечерието взеха участие в тържествата в чест на 130-та годишнина от полагането на фундамента и 100 години от освещаването на катедралния хлам-паметник „Св. Александър Невски“ в София, построен в чест на победата в Руско-турската война 1877-1878 г. и освобождението на България от османски гнет.

Юбилярът не можа да присъства на тържествената служба в чест на своя рожден ден, т.к. се намира на лечение в една от софийските болници. Главният лекар на болницата съобщи, че Патриархът чувства слабост и не е в състояние да издържи продължителното богослужение. При това лекарят категорично отхвърли появилите се през последните дни в българските СМИ слухове, че Предстоятелят се намира в кома. По думите на лекаря, Негово Светейшество от много години страда от диабет и сега главната задача на медиците е поддържането на неговото здраве.

Светия Синод на БПЦ взе решение да отслужи службата без участието на Патриарха, а след нейното завършване да го посети в болницата и да му данесе за поклонение иконата на Пресвета Богородица „Достойно есть“ – копие, специално изработено в Атон от известната чудотворна икона в дар на катедралния храм „Св. Александър Невски“ по случай неговия юбилей.

По материали от сайт  Церковно – Научный Центр „Православная Энциклопедия“