В деня на отбелязването 1000-годишнината от преставянето на светия равноапостолен княз Владимир Светейшият Патриарх Кирил отслужи Литургия в Храма „Христос Спасител”

2P20150728-VAR_8873-1200

28 юли 2015 г., денят на паметта на светия равноапостолен княз Владимир, стана кулминация на църковно-държавните тържества по случай 1000-годишнината от преставянето на Покръстителя на Русия.

В този ден Светейшият Патриарх Московски и на цяла Русия Кирил отслужи Божествена литургия в катедралния съборен Храм „Христос Спасител“ в Москва.

На Негово Светейшество съслужиха постоянните членове на Светия Синод на Руската православна църква: Крутицкият и Коломенски митрополит Ювеналий; Кишиневският и на цяла Молдова митрополит Владимир; Ташкентският и Узбекистански митрополит Викентий, оглавяващ Средноазиатския митрополитски окръг; Санкт-Петербургският и Ладожски митрополит Варсануфий, управляващ делата на Московската Патриаршия; Минският и Заславски митрополит Павел, Патриаршески екзарх на цяла Беларус; Волоколамският митрополит Иларион, председател на Отдела за външни църковни връзки на Московската Патриаршия; главите на делегациите на Поместните православни църкви: от Константинополската православна църква — Милетският митрополит Апостол; от Александрийската православна църква — Мемфиският митрополит Никодим; от Йерусалимската православна църква — Востърският митрополит Тимотей; от Грузинската православной църкви — епископ Никорцминдски Вахтанг; от Сръбската православна църква — Черногорско-Приморският митрополит Амфилохий; от Румънската православна църква — Търговишкият митрополит Нифон; от Българската православна църква — Видинският митрополит Дометиан; от Кипърската православна църква — Арсинойският епископ Нектарий; от Еладската православна църква — Калавритският митрополит Амвросий; от Албанската православна църква — Амантийският епископ Натанаил; от Полската православна църква — Семятичкият епископ Георгий; от Православната църква на Чешските земи и Словакия — Михаловско-Кошицкият архиепископ Георгий; от Православната църква в Америке — Отавският и Канадски архиепископ Ириней; членовете на делегациите на Поместните православни църкви със свещенически сан; йерарси и свещеннослужители от Московската Патриаршия

На богослужението присъстваха пълномощният представител на Президента на Руската Федерация в Централния федерален окръг А.Д. Беглов, председателят на Комитета на Държавната Дума ФС РФ по безопасността и противодействието на корупцията И.А. Яровая.

Светият равноапостолен княз Владимир от 2002 г. се счита за небесен покровител на Вътрешните войски на МВД на Русия, затова сред молещите се бяха: главнокомандващият на Вътрешните войски на Министерството на вътрешните работи (МВД) на Руската Федерация генерал-полковник В.В. Золотов, командването и войните от Вътрешните войски.

Литургичните песнопения бяха изпълнени от хора на духовенството на Московска областна епархия (диригент – свещеник Сергей Толев) и патриаршеският хор на храма „Христос Спасител“ (диригент – И.Б. Толкачев).

Богослужението бе предавано пряко по телевизионните канали «Россия-1», «Россия-24», «РТР Планета», «Союз» и коментирано в ефир от професора на Московската духовна академия А.К. Светозарский. По време на предаването бяха осъществени включвания от Киево-Печорската лавра, където богослужението отслужваше Негово Блаженство Киевският и на цяла Украйна митрополит Онуфрий, и от Владимирския събор в Херсонес, където Литургията оглави Казахстанският и Астанайски митрополит Александър.

В Храма „Христос Спасител“ бяха изнесени за поклонение икона и ковчеже с частица от мощите на светия равноапостолен велик княз Владимир.

Бяха изпълнени празничните антифони за Деня на Покръстването на Русия, написани през 1988 г. за 1000-годишнината от Покръстването на Русия и за светия равноапостолен княз Бладимир.

След сугубата ектения Светейшият Патриарх Кирил възнесе молитва за мир в Украйна.

След Евангелското четиво Предстоятелят на Руската църква се обърна с проповед към вярващите.

Преди причастието ръководителят на Административния секретариат на Московската Патриаршия – Солнечногорският епископ Сергий огласи Посланието на Светейшия Патриарх Кирил във връзка с 1000-годишнината от блажената кончина на св.равноапостолен велик княз Владимир.

След края на Литургията бе изпята просителна молитва към светия равноапостолен княз Владимир:

Благодаряще со страхом и трепетом, яко раби непотребнии, Твоему благоутробию, Спасе и Владико наш, Господи, о Твоих благодаяниих, яже излиял еси на землю нашу от Крещения ея и донине, и припадаем, и славословие Тебе, яко Богу, приносим, и умиленно вопием: избави от всех бед люди Твоя и всегда, яко Милостив, исполни во благих прошения наша, прилежно молимся Тебе, услиши и помилуй.

Еще молимся Тебе, Спасителю нашему, чрез благовернаго великаго князя Владимира благоволившему избрати род наш в наследие Свое и в купели Крещения даровати Духа Святаго, о еже Церков нашу Святую от расколов и нестроений соблюсти, в единомислии вери ея утвердити, и миром оградити, рцем вси Господу, услиши и помилуй.

Светейшият Патриарх Кирил прочете молитва към светия равноапостолен велик княз Владимир.

След това Предстоятелят освети юбилейни хоругви с изображението на свети Владимир, които ще бъдат отнесени във всички епархии на Руската православна цЦърква.

След уставните многолетствия от името на Светия Синод на Руската православна църква към Светейшия Патриарх Московски и на цяла Русия Кирил се обърна Крутицкият и Коломенски митрополит Ювеналий:

Ваше Светейшество, от купела на Вашето кръщение Вие сте духовно свързан със светия равноапостолен велик княз Владимир, и ставайки Първосветител на нашите земи, Вие продължавате неговия подвиг. Нека Господ чрез Вашите усилия и по Вашите Първосветителски молитви да дава мир на нашата земя и благоденствие на нашия народ, а Вас да съхранява в мир и благоденствие на многая и благая лета!

Представителят на Президента на РФ в Централния федерален окръг А.Д. Беглов предаде на Негово Светейшество Патриарх Кирил и на участниците в тържествата приветствие от Президента на Руската Федерация В.В. Путин.

В объщението си към Светейшия Патриарх Кирил Милетският митрополит Апостол каза:

Ваше Светейшество!

Един човек е казал, че пътят на живота, ако на този път не се посрещат празници, – е все едно път, на който няма пристанища или страноприемници. Днес с Ваше благословение ние, представителите на Поместните църкви се събрахме в този прекрасен катедрален храм, за да отбележим литургично паметта на просветителя на руския народ светия равноапостолен княз Владимир.

Всички празници и тържества, които Владимир организирал преди покръстването си, са забравени, потънали в миналото. Неговото лично кръщение, както и кръщението на руския народ е оставило неизгладима следа както във всеобщата история, така и в историята на руския народ. По този начин, народът, който шествал в сянката на смъртта, благодарение на княз Владимир се озарил от велика светлина. На дългия път, по който вървял руският народ, наистина се придобило пристанище. Това пристанище, гостоприемница е Църквата. Стопанинът на гостоприемницата е Самият Христос, Който се принесе в жертва за спасението на човешкия род.

Всички ние, представителите на Поместните православни църкви, сме радостни, защото благодарение на Божествената литургия, която извършихме днес, духовно отдъхнахме, вдъхновихме се, сдобихме се със сили, за да продължим по-нататък нашия духовен път и нашите подвизи в Църквата.

Вселенската Патриаршия, а също така и Негово Светейшество Вселенският Патриарх Вартоломей, с когото Ви свързват многогодишни тесни дружески връзки, се радва на този голям напредък, който показа руският народ. Той се радва, че благодарение на Промисъла Божий Вие сте възведен на високия Патриаршески престол и водите този избран народ по пътя на спасението.

Митрополит Апостол също сподели спомени от срещите с приснопаметния Блаженеший митрополит Киевски и на цяла Украйна Владимир, като отбеляза, че покойният архипастир се отличавал с богат вътрешен свят и умение да съхранява единството на Църквата посред многото изпитания.

Накрая Предстоятелят на Руската православна църква отново се обърна към присъстващите:

Искам сърдечно да благодаря на владика митрополит Ювеналий за приветствието от името на Светия Синод и от Пълнотата на Руската православна църква; на Александър Дмитриевич Белов – пълномощен представител на Президента в Централния федерален окръг, – за поздравлението от името на Президента на нашата страна, който днес празнува своя имен ден.

Също така бих искал сърдечно да благодаря на владика митрополит Апостол, пратеник на Константинополския Патриарх Вартоломей. Вашите думи ние приемаме с особена радост. Помним, че светлината на православната истина е дошла при нас от бреговете на Босфора, от Цариград, и тази духовна връзка, въпреки сложните исторически обстоятелства, никога не се е прекъсвала. Тази връзка и днес работи и, вярвам, ще работи и занапред за укрепването на вселенското Православие.

Аз бих искал също така да благодаря на представителите на всички Поместни православни църкви за тяхното участие в днешното богослужение. Моля ви да предадете моето почитание и благодарност на Предстоятелите на Поместните православни църкви, които любезно са ви изпратили тук. Днес ние извършихме всеправославна молитва, всеправославна Литургия. Освен това, с нас бяха всички светии на Вселенската православна църква, защото ние сме земната Църква, но редом с нас е Небесната Църква, пребиваваща в слава. Църквата, която вече е преминала през борбата на мира сего и която днес и във вечността предстои пред Бога.

Именно затова молитвата на земната Църква е така силна – защото заедно с хората, които са на земята, се молят и тези, които предстоят пред Бога. И вярваме, че нашите смирени молитви, обхващащи цялото Божествено творение, – за мир и процъфтяване на наследството на светия равноапостолен княз Владимир, за мир и процъфтяване на всички православни народи, за мир и справедливост на земята,- без съмнение се възнасят към Престола Божий.

/Виж пълния текст на новината на руски език/

Пресс-служба Патриарха Московского и всея Руси