Заявление Глав и представителей Поместных Православных Церквей, собравшихся по случаю празднования 1025-летия Крещения Руси


Предстоятелите и представителите на Поместните Православни църкви, които се събраха в Москва на тържествата в чест на 1025-та годишнина от Покръстването на Русия, приеха съвместно заявление, чиято главна тема е положението на християните в Близкия Изток. На срещата, която се състоя на 25 юли в Кремъл, текстът на настоящото заявление до Президента на Руската Федерация В.В.Путин от името на присъстващите беше прочетено от Светейшия Патриарх Кирил.

Ние, Главите и представителите на Поместните Православни църкви, събрали се в Москва по покана на Патриарха на Москва и на цяла Русия Кирил, във връзка с тържествата по случай празнуването на 1025-та годишнина от Покръстването на Русия, считаме за свой дълг да се обявим в защита на нашите братя-християни, които заради вярата днес са преследвани в различни региони на света..

Хиляди вярващи в Христос ежедневно са подложени на мъчения и изтезания, прогонват ги от родните им места, много от тях приемат смъртта.

Съобщенията за изтезания и убийства на християни пристигат от Нигерия, Пакистан, Афганистан, Индия. В Косово се оскверняват религиозни светини, разрушени са безброй храмове, а много хора са лишени от възможността да посещават гробовете на своите близки и да се молят на Бога на земята на своите предци.

Дълбоко безпокойство предизвиква ситуацията в Близкия Изток. Редица страни от този регион ги заля вълна на насилие и терор, жертвите от които станаха християните. Либия, където християни почти не останаха, се разпадна на враждуващи помежду си племенни образувания. Не се прекратяват терористичните актове в Ирак, където от предишните милион и половина християни остана само една десета. Все по-тревожна става обстановката в Египет, където противоборството навлезе в поредната кървава фаза и където се наблюдава масово заминаване (напускане) на християнското население. Мъката и страданията обхванаха семействата на хиляди обикновени хора. Като правило, от разгарящите се конфликти на най-напред страдат най-беззащитните слоеве на населението, в това число етническите и религиозни малцинства.

През септември 2010 година в Кипър се състоя среща на Предстоятелите на църквите от Близкия Изток, на която беше изразено дълбоко безпокойство във връзка с положението в този регион и тревога за бъдещето на живеещите там християни. Същата загриженост беше засвидетелствана на подобни срещи през август 2011 година в Йордания, през септември на същата година в Константинопол и през март 2012 година в Кипър. Заявление за подкрепа на страдащите беше прието на срещата на Главите и представителите на седем Поместни Православни църкви в Москва през ноември 2011 г..

Днес особено трагично е положението в Сирия. В огъня на братоубийствената война масово се унищожават християни и представители на други религиозни групи, прогонени от родните им градове и села, от онези места, където те векове братски са живели в разбирателство с представителите на другите религиозни традиции.

Военизираните групировки не подбират средствата за постигане на своите цели. Техните радикално настроени членове отиват все по-далеч и по-далеч в своите престъпни действия. Нещо обикновено вече станаха ужасяващите сцени на насилие, публични екзекуции, унижения на човешкото достойнство и нарушаване на правата на личността. Нещо обикновено са похищенията и убийствата на хора, често пъти извършвани от користни подбуди. Екстремистите не се спират пред оскърбяване на религиозните дейци, уважението към които винаги е било характерно за Изтока.

Световните средства за масова информация, както и множество политически дейци, отминават с мълчание трагедията на християните на Близкия Изток.

Ние изразяваме солидарността си с Негово Блаженство Патриарха на Велика Антиохия и на целия Изток Йоан Х, който не можа да сподели с нас радостта от днешното тържество, тъй като трябваше да остане със своето паство в толкова труден за него момент. Нашите молитви – са с него и с нашите братя в Христа, които биват умъртвявани всеки ден (Рим.8:36).

Ние страдаме заедно с целия страдащ народ на Сирия. Ние настояваме за незабавно освобождаване на заловените от екстремистите още през април видни християнски йерарси – Алепски и Искендерунски митрополит Павел и Сиро-яковитския митрополит на Алепо мар Григорий Йоан Ибрахим.

Ние се обръщаме с призив към всички страни и към онези, които могат да окажат политическо въздействие върху ситуацията. Спрете вълната на насилие и унищожение на мирното население! Наложете мораториум върху военните действие, за да бъде изработена на масата на преговорите основата на мирното регулиране на гражданските конфликти! Освободете похитените свещенослужители и другите мирни граждани!

Като служители на Всесилния Бог, ние усърдно отправяме молитви до Началника на света, Господа Вседържител, да се възстанови мирът и братолюбието на земята на Близкия Изток, за по-бързото връщане на бежанците по родните места, за излекуване на ранените и за упокой на невинно загиналите. Нека Господ да внуши на всички страни, въвлечени в бойните действия, мъдрост и добра воля за тяхното прекратяване!