В торжествах престольного праздника ставропигиального храма св. вмц. Екатерины в Риме приняли участие настоятели приходов Московского Патриархата в Западной Европе

В торжествах престольного праздника ставропигиального храма св. вмц. Екатерины в Риме приняли участие настоятели приходов Московского Патриархата в Западной Европе
На 8-9 декември 2012 г. в Рим се състояха тържества по случай храмовия празник на ставопигиалния храм „Св. влмч. Екатерина“. По покана на настоятеля йеромонах Антоний (Севрюк) в града пристигнаха много гости, за да споделят радостта на римската общност към Московската Патриаршия по случай деня, в който се чества паметта на небесната покровителка на Руската Църква в Италия.
Вечерта на 8 декември йеромонах Антоний (Севрюк), също така и клирикът на Константинополската Патриаршия архимандрит Корнилий, клириците от храма „Св. Екатерина“ йеромонах Атанасий (Потапов) и йеромонах Амвросий (Мацегора) извършиха всенощно бдение.
На следващия ден в храма „Св. Екатерина“ беше отслужена Божествена литургия. На Богослужението съслужиха йеромонах Антоний (Севрюк), настоятелят на ставропигиалната енория „Св. Николай“ в Рим протойерей Вячеслав Бачин, настоятелят на храма „Св.Св.ап. Петър и Павел” в Карлови Вари протойерей Николай Лищенюк, ректорът на Руската православна семинария в Париж йеромонах Александър (Синяков), настоятелят на Подворието „Св. Николай“ в Бари свещеник Андрей Бойцов, настоятелят на храма „Св. Три Светители“ в Париж йеромонах Марк (Святогоров), клириците на храма „Св. Екатерина“, духовенството от енориите на Московската Патриаршия в Италия.
Концерт изнесе сборен хор на духовници от Московската областна епархия и Коломенската духовна семинария, пристигнали за празника със съдействието на Дирекцията за международни програми и Фондация „Мета”.
На богослужението присъстваше представител на Папския съвет за съдействие на християнското единство свещеник Милан Жуст, генералният секретар на общността „Свети Егидий” професор Адриано Рокучи, преподаватели и студенти от висшите католически заведения в Рим и други гости.
След края на Литургията се състоя празничен прием, на който бяха прочетени поздравления от председателя на Папския съвет за съдействие на християнското единство кардинал Курт Кох и на представителя на Патриарха на Москва и на цяла Русия при Българския Патриарх игумен Филип (Василцев), преди това служил в храма Св.влмч.Екатерина” в Рим. С приветствени думи към настоятеля и енорияшите се обърна професор Адриано Рокучи, протойерей Вячеслав Бачин, протойерей Николай Лищенюк. На свой ред йеромонах Антоний поздрави професор А.Ракучи с връчената му наскоро в Москва висока Патриаршеска награда, а протойерей Николай Лющенюк – с 40-годишния му рожден ден.
Същата вечер в римската базилика „Света Мария на ангелите и мъчениците” се състоя концерт по случай храмовия празник на храма „Св.влмч.Екатерина”. На мероприятието присъстваха Извънредният и Пълномощен Посланик на Руската Федерация при Светия престол Н.И.Садчиков, пристигналите за празника гости в свещенически сан, енориаши на православните храмове в Рим „Св.влмч.Екатерина” и „Св.Николай”, ректори и студенти от католическите университети и колежи в столицата на Италия.
Патриархия.ru