В пятую годовщину интронизации Святейшего Патриарха Кирилла в кафедральном соборном Храме Христа Спасителя совершена Божественная литургия


На 1 февруари 2014 г., на петата годишнина от интронизацията на Светейшия Патриарх Московски и на цяла Русия Кирил, в катедралния съборен храм „Христос Спасител” в Москва бе отслужена Божествена литургия.

Предстоятелят на Руската Православна Църква отслужи богослужението в интронизационното си облачение в съслужение с висшия клир и духовници на Руската Православна Църква, а също и с представители на Поместните Православни Църкви. В сугубата ектения бяха включени особени прошения за нине чествания Светейший Патриарх Московски и на цяла Русия Кирил.

На Литургията пя хорът на Храма „Христос Спасител” (с диригент – Иля Толкачьов) и Московският синодален хор (с диригент – заслужения артист на Русия Алексей Пузаков).

На малкия вход за усърдно служение за благото на Московската градска епархия Предстоятелят на Руската Православна Църква възведе Истринския архиепископ Арсений, първи викарий на Светейшия патриарх за гр. Москва, в митрополитски сан., а епископ Серафим (Домнин) бе възведен сан митрополит на Пензенската епархия. Няколко епископа бяха възведени в архиепископски сан.

Проповед преди причастието произнесе протойерей Борис Левшенко, свещеник от храма „Св. Николай Чудотворец” в Кузнецката слобода в Москва.

След края на Литургията бе отслужен молебен. Благодарствената молитва бе прочетена от Коломенския и Крутицки митрополит Ювеналий, който накрая и огласи поздравителен адрес до Светейшия Патриарх от името на членовете на Светия Синод на Руската Православна Църква, след което поднесе на Негово Светейшество параман с частица от кръста на преподобни Сергий Радонежки и икона на Божията Майка „Страстная”.

Патриарх Кирил се обърна към присъстващите с Първосветителско слово.

Пълномоният представител на Президента на РФ в Централния федерален окръг А.Д. Беглов предаде на Негово Светейшество поздравление от името на президента на Руската Федерация В.В. Путин.

„Ценя възможността да се води доброжелателен, спокоен, реалистичен диалог с властта, – каза в частност Светейшият Патриарх Кирил. – Именно благодарение на този диалог духовната и нравствена мисия на Църквата днес се реализира в конкретни съвместни проекти – в областта на образованието, в областта на пастирската работа с хората, които се нуждаят от поддръжка, било то деца, инвалиди, болни, затворници в изправителни учреждения, военнослужещи.”

„Държавата и Църквата запазват една вътрешна автономия една от друга, което на юридически език се нарича отделяне на Църквата от държавата. Но при това нашият народ и Църквата не са отделени един от друг.”, – уточни Предстоятелят.

„Ние с уважение се отнасяме към представителите на другите традиционни религии в Русия, с които сме в постоянно общение, – продължи Негово Светейшество Патриарх Кирил. – Никога, представлявайки интересите на Руската Православна Църква пред лицето на държавата, аз не забравям и за интересите на нашите братя и сестри, които вярват в Бога, които са в дружески отношения с Руската Православна Църква, чийто предци в продължение на хилядолетия са живели на тази земя, – днес те са също такива граждани на Русия, както и православните”.

„Дълбоко съм убеден, че междурелигиозният мир, диалогът на Църквата с държавата се явяват първостепенен залог за успех по пътя, по който върви Русия като многонационална държава, обхващаща огромни географски простори. Нека Господ да приклони Своята милост към нашата държава Русия на многая лета”, – каза Предстоятелят.

След това Светейшият Патриарх Кирил връчи църковни награди.

„Още веднъж всички вас, скъпи мои, сърдечно поздравявам и ви благодаря. Особени думи на благодарност към представителите на обществените и младежки организации, които както ми съобщиха, днес са стояли с плакати пред стените на храма, въпреки студа, изразявайки подкрепа за своя Патриарх. Много ценя вашата пасионарност (лат.- готовност за саможертва), вашата способност да отстоявате интересите на Църквата. Благодаря ви за подкрепата и призовавам Божието благословение да бъде върху вас”, – завърши словото си Светейшият Патриарх Кирил.

Да поздравят Предстоятеля и да се помолят заедно с него днес до Храма „Христос Спасител” дойдоха много представители на различни обществени организации, в това число православни младежки обединения, а също и членове на православните диаспори в столицата. По данни на представителите на МВД, в Храма „Христос Спасител” и пред стените му се молиха около 4 хиляди души.

(Виж цялата статия на руски език)