В праздник Рождества Христова Святейший Патриарх Кирилл совершил великую вечерню в Храме Христа Спасителя

Вечерта на 7 януари 2013 г. Светейшият Патриарх на Москва и на цяла Русия отслужи Велика вечерня в катедралния съборен храм „Христос Спасител” в Москва.
С Негово Светейшество съслужиха: Крутицки и Коломенски митрополит Ювеналий; Волоколамски митрополит Иларион, председател на Отдела за външни църковни връзки на Московската Патриаршия; Истрински архиепискот Арсений, първи викарий на Светейшия Патриарх за гр.Москва; викарии на Светейшия Патриарх на Москва и на цяла Русия и на Московска епархия; представители на Поместните Православни Църкви при Патриарха на Москва и на цяла Русия – Кирински митрополит Афанасий (Александрийска Православна Църква), Филипополски архиепископ Никон (Антиохийска Православна Църква), Моравички епископ Антоний (Сръбска Православна Църква), архимандрит Стефан (Диспиракис) (Йерусалимска Православна Църква), протойерей Алексий Ющенко (Православна Църква в Чешките земи и Словакия).

С Предстоятеля на Руската Църква съслужиха също: протойерей Владимир Диваков, секретар на Патриарха на Москва и на цяла Русия за гр. Москва; протойерей Всеволод Чаплин, председател на Синодалния отдел по взаимни отношения на Църквата и обществото; протойерей Михаил Рязанцев, ключар на Храма „Христос Спасител”; протойерей Николай Балашов, заместник-председател на ОВЦС при МП; игумен Филарет (Булеков), заместник-председател на ОВЦС при МП; протойерей Александър Ганаба, секретар на Московското областно епархиално управление; настоятели на ставропигиални манастири; духовенство от гр. Москва.
По време на богослужението се молиха настоятелят на Богоявленския катедрален събор в гр. Москва – протопрезвитер Матей Стаднюк; председателят на Синодалния информационен отдел В.Р. Легойда; игуменки на женски ставропигиални манастири; свещенослужители от Москва; членове на енорийски съвети на столични храмове; сътрудници на синодални учреждения на Руската Православна Църква; московчани и гости на столицата.

По време на богослужението от олтара беше изнесено старинно напрестолно евангелие от времето на императрица Елизавета Петровна, предадено по завещание на приснопаметния Волоколамски и Юревски митрополит Питирим от Йосифо-Волоцкия манастир като дар за Храма „Христос Спасител” при особено тържествени празнични богослужения. Евангелието се изнася само два пъти в годината: на Великата вечерня на празника Рождество Христово и на Великденската Велика вечерня.
След като завърши богослужението, от името на цялата пълнота на Руската Православна Църква, Крутицки и Коломенски митрополит Ювеналий поздрави Светейшия Патриарх Кирил с празника „Рождество Христово”:
„Ваше Светейшество, Светейший Владика и Отец! Позволете ми от името на Свещения Синод, от цялата пълнота на Руската Православна Църква, от верните нейни чеда, в Отечеството и „в рассеянии сущих”, а също и на представителите на Светите Поместни Православни Църкви при Вашия Патриаршески престол, горещо и сърдечно да Ви поздравя с великия празник Рождество Христово.
По време на Рождественския пост Светата Църква постоянно призоваваше със сладкогласно песнопение: „Христос се ражда – славете Го!” И тези призиви на Светата Църква се отразяваха в нашите сърца, и в съзнанието се изправяше образа на Светата Рус, в която в течение на повече от хиляда години останаха неизгладими следите на Христовата вяра в историята, културата и в сърцата на хората. През периода на Вашето Първосветителско служение се падна историческата мисия – да се научи обезбоженото общество в нашата страна на истинско щастие и, както ни завещаха Оптинските старци, да се научат хората да се молят, да вярват, да обичат, да търпят и да прощават.
С тази мисия, Ваше Светейшество, неразривно са свързани всички Ваши Първосветителски призиви. И архипастири, пастири, монашествуващи, и активни верни чеда на Руската Православна Църква се стремят с цялата си душа да изпълнят тази свята мисия. И всичко това като дар ние поднасяме в краката на новородения Спасител на Света.
Позволете ми горещо да пожелая на Вас, Ваше Светейшество, „во всем благое поспешение”, успех в тази свята мисия. Приемете от любящите Вас наши сърца тези благоухаещи рози, и нека Господ да Ви закриля на многая, благословенная и благая лета”.
След това Предстоятелят на Руската Църква се обърна към събралите се с Първосветителско слово.

В заключение Светейшият Патриарх Кирил по традиция прие поздравления по случай празника Рождество Христово от архиереите, свещенослужителите и миряните.

Пресслужба на Патриарха на Москва и на цяла Русия