В праздник Рождества Христова Предстоятель Русской Церкви совершил Божественную литургию в Храме Христа Спасителя

В нощта на 6 срещу 7 януари 2014 година, на празника Рождество на нашия Господ и Спасител Иисус Христос, Светейшият Московски и на цяла Русия Патриарх Кирил отслужи в катедралния Храм „Христос Спасител” в гр. Москва Рождественско богослужение – велико повечерие, утриння и Божествена литургия.

  Преди началото на богослужението Светейшият Владика се обърна от амвона към паството със слово, посветено на празника Рождество Христово и донасянето в Руската Православна Църква на Даровете на влъхвите – една от малкото реликви, свързана със земния живот на Спасителя.

 „С това Богослужение в съборния Храм „Свети Спасител” и във всички храмове на нашата Църква, и не само на нашата Църква, ние, православните хора, влизаме в тържествената Рождественска нощ. И чрез това съприкосновение с паметта за най-великото събитие в човешката история ние се докосваме до онова, което всъщност е съдържанието на това събитие.

Бог пожела да дойде в света и да се съедини с човека, да стане един от нас, но не със силата на властта, не със силата на парите, не с човешко могъщество, не със силата на предопределението, а чрез свободния избор на човека да го направи съпричастен към Божествения живот. И хората откликнаха на това най-велико събитие с простотата на своето сърце. Овчарите с радост приеха свидетелството от небето за раждането на Спасителя. При Него, новородения, с дарове дойдоха влъхвите и с благодарност към небето, с благодарност към невидимия за тях Бог донесоха на Младенеца злато, тамян и смирна: злато – като на цар, тамян – като на Бог, смирна – като на човек.

Днешното наше богослужение в този съборен храм е съпроводено с молитва пред най-великите общохристиянски светини. Същите тези дарове са били грижовно запазени от Дева Мария, Майката на Спасителя, и предадени от Нея в Йерусалимската църква, където са били пазени до ІV век, а след това са пренесени в новата столица на Източната Римска империя – град Константинопол. Когато се появила опасността от вражеско нахлуване в Константинопол, то тази светиня била пренесена в Света Гора Атон, където и досега се пази в манастира „Свети Павел”.

По наша молба за първи път в цялата история тази светиня е донесена в Русия. И днес ние ще посрещнем Даровете на влъхвите. Те ще бъдат поставени в центъра на храма и всеки от вас по време на цялата Божествена служба ще може да се помоли пред тази светиня, измолайки от новородения Спасител милост за себе си, за своите роднини и близки, особено за своите деца, Божия милост и Неговата помощ за нашата богохранима страна, за цялата историческа Русия и нашата Църква. И ние вярваме, че за нашите молитви пред тази светиня, изпълнена с Божията благодат, ще ни бъде подадено онова, което ние с дълбока вяра и надежда изпросим от Господ. Амин”.

След това пред западния вход на Храма „Христос Спасител” Предстоятелят на Руската Православна Църква, йерарсите и духовенството посрещнаха раката с Даровете на влъхвите.

Свещенната реликва, която от ХV век се пази в манастира „Св.Павел” в Атон, е донесена в Москва със самолет от гр. Солун. От летище „Внуково” в Храма „Христос Спасител” светинята съпровождаха: настоятелят на манастира „Св.Павел” архимандрит Партений (Мурелатос), монаси от манастира, както и председателят на Попечителния съвет на Благотворителния фонд „Св.Василий Велики” К.В. Малофеев; ръководителя на Организационния комитет по пренасянето на Даровете на влъхвите в границите на руската Православна църква С.Ю. Рудов; ръководителя на Департамента по междурегионално сътрудничество, национална политика и връзки с религиозните организации в гр. Москва Ю.В.Артюх.

Приемайки светинята под съпровода на хоровото пеене на тропара за Рождество Христово, Светейшият Патриарх Кирил премина през средата на храма и постави раката с Даровете на влъхвите на предварително подготвеното място.

По време на Рождественските богослужения на Негово Светейшество съслужиха: Истринският архиепископ Арсений, първи викарий на Московския Патриарх и на цяла Русия за гр. Москва; Дмитровският епископ Теофилакт, наместник на Андреевския ставропигиален манастир; Солнечногорският епископ Сергий, ръководител на Административния секретариат на Московската Патриаршия; схиархимандрит Илий (Ноздрин); протойерей Михаил Рязанцев, ключар на храма „Христос Спасител”; архимандрит Партений (Мурелатос), игумен на манастира „Св.Павел” в Света Гора Атон; монаси от атонския манастир „Св.Павел” в свещенически сан; клирици от Храма „Христос Спасител” и духовенство от Москва.

      Сред молещите се в нощното богослужение в Храма „Христос Спасител” беше председателят на Правителството на Руската Федерация Д.А.Медведев със съпругата си.

По време на богослужението пееше хорът на катедралния съборен Храм „Христос Спасител” (диригент И.Б. Толкачов).

Патриаршеското богослужение беше пряко предавано по телевизионните канали „Първи”, „Россия”, „Спас” (с превод за глухонеми), както и на официалния сайт на Руската Православна Църква – Патриархия.ru. Богослужението коментираше сътрудникът на Московската Патриаршия Н.И.Державин.

   Рождественското послание на Светейшия Московски и на цяла Русия Патриарх Кирил до архипастирите, пастирите и до всички верни чеда на Руската Православна Църква прочете протойерей Михаил Рязанцев.

     В олтара на Храма „Христос Спасител” Предстоятелят на Руската Църква и председателят на Правителството на РФ си поднесоха взаимно подаръци. Светейшият Патриарх Кирил поздрави Д.А.Медведев с празника Рождество Христово и му пожела да го окриля Божията помощ в работата му за благото на Отечеството.

След завършване на богослужението Светейшият Патриарх Кирил се обърна към вярващите с Първосветителско слово:

       „Високопреосвещени и Преосвещени владици! Скъпи всечестни отци! Братя и сестри!

Всички вас още един път поздравявам с великия и мироспасителен празник Рождество Христово! Проявената за човешкия род Божествена сила чрез раждането на Господ Иисус в бедната пещера на Витлеем нека подкрепя всеки един от нас в нашия живот, в нашите мисли, в нашите дела, в нашите намерения – във всичко онова, което съставя действието на човека в обкръжаващия го свят.

Нека тази Божествена сила да ни помогне да формираме своя вътрешен духовен мир още от детството, юношеството и до самата кончина. Защото човек или расте, или се смалява. Не може да се случи личността да стои на едно и също ниво и да няма движение нагоре или надолу.

И така, Божествената благодат чрез Господ Иисус Христос ни е дарувана заради това, ние да можем постоянно да растем, да се извисяваме към небето, така че никакви изкушения и съблазни в света да не нарушават тази наша способност към духовно израстване, което няма предел и граници. Защото именно чрез това израстване се открива пред нас вратата на вечния живот.

Нека Господ, който се роди във витлеемската пещера, да се докосне до всеки от нас със силата на Своята благодат, за да можем ние да придобием радостен мир в този живот и спасение във вечния живот. Амин”.

Всички присъстващи в храма можаха да се докоснат до атонската светиня – Даровете на влъхвите.

Прес служба на Московския Патриарх и на цяла Русия.